Генералният секретар на ООН призова за смели и спешни решения срещу климатичните промени

  • 26 септември 2018 21:33

  • 2082
  • 0
Генералният секретар на ООН призова за смели и спешни решения срещу климатичните промени
© gettyimages

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно каза, че липсата на силно лидерство е отговорна за провала на света във взимането на твърди решения в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

Пред лидери от цял свят, събрали се днес в Ню Йорк, за да обсъждат климатичните промени, Гутериш каза, че докато не бъде преобърната настоящата тенденция в емисиите на парникови газове до 2020 г., то ще бъде невъзможно да се изпълни целта за запазване на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Целта бе заложена в договора от Париж за климата. Но ООН казва, че поетите от правителствата по света ангажименти досега водят до една трета от необходимото съкращаване на емисиите на парникови газове.

Гутериш добави, че "на нас ни липсват силни лидери, които да вземат смели решения, необходими, за да поставят нашите икономики и общества на пътя на нисковъглеродния растеж и климатичната устойчивост". Той призова за край на субсидиите за изкопаеми горива, за преминаване към възобновяеми енергии и към реалистични въглеродни данъци и други подобни ценови мерки, целящи да ориентират икономическите играчи към нисковъглеродни решения.

Гутериш каза, че загубите от стихийни бедствия, свързани с изменението на климата, са достигнали през 2017 г. 320 милиарда долара, предаде ТАСС.

Той каза, че за решаване на проблема с климатичните промени и глобалното затопляне през септември догодина ще бъде организирана среща на върха за климата, на която се планира мобилизирането на ресурси и действия в страните по света.

Последвайте канала на

БТА
2082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини