Неизвестна болест убила близо 24 000 души

  • 14 февруари 2012 08:38

  • 1421
  • 0
Неизвестна болест убила близо 24 000 души
© Интернет

Загадъчна болест мори жители на тихоокеанското крайбрежие в Централна Америка, съобщава АП.

От 2000 г. досега от нея са починали 24 000 души в Никарагуа и Салвадор. Всички те, както и хиляди други били покосени от необяснимо заболяване на бъбреците. Такова разпространение на болест не е виждано в света.

Тя вече плъзнала на север до Мексико и на юг до Панама. Наскоро салвадорският здравен министър Мария Исабел Родригес дори поискала международна помощ.

Заразата възникнала в плантации, където се отглежда захарна тръстика. Там са работили повечето жертви. След аутопсия на починалия никарагуанец Хесус Игнасио Флорес станало ясно, че не само бъбреците му отказали, но и тялото му било претъпкано с отровни токсини. Той се заразил преди три години и умрял в страшни мъки преди месец.

Болестта се съпровожда със симптоми на главоболие, повръщане и силни спазми. Лекари предполагат, че причината за опасната и засега неизвестна болест се крие в токсичните химикали, които работниците използват за защита на тръстиката в плантациите.

Има обаче и друга причина, смятат медиците. Тя е продължителното обезводняване, съпровождащо работата в жегите. Затова болестта ще плъзне също така по строителните работници и миньорите в региона.

Последвайте канала на

1421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини