С. Корея предаде на САЩ 55 кутии, вероятно с останки на войници

  • 01 август 2018 16:40

  • 1837
  • 0
С. Корея предаде на САЩ 55 кутии, вероятно с останки на войници
© Getty Images

Северна Корея предаде на САЩ 55 кутии с тленни останки, за които се предполага, че вероятно са на US войници, загинали по време на Корейската война, съобщи Би Би Си. 

Разпознаването е доста затруднено, а сред всички останки е намерена само една военна идентификационна плочка с име, чин и номер. 
Според криминален патолог останките „най-вероятно са на американци“. Кутиите вече пътуват от Южна Корея към Хавай, където ще бъдат обстойно изследвани. 

Севернокорейските власти и преди са връщали останките на военни, които са се оказвали неидентифицирани. 

Преди седмица в американската база Осан в Южна Корея беше проведена официална военна церемония по отдаване на чест на загиналите. Именно в Осан бяха изпратени кутиите с тленни останки от Северна в Южна Корея. 

„На този етап нямаме основания да се съмняваме, че останките са свързани със загиналите в Корейската война“, каза Джон Бърд, патолог, който работи за базирана в Хавай агенция, която отговаря за идентифицирането на останките. 

Той обясни, че властите са се свързали със семейството на войника, чиято е била единствената намерена идентификационна плочка, но с пояснението, че все още е рано да се каже дали останките наистина съответстват на въпросната плочка. 

През 2011 г. Пхенян върна останки, за които се твърдеше, че са на британски военен пилот, но се оказа, че са на животно. 

US властите заявиха, че все пак вярват, че сегашните останки ще са истински. 
„Очакваме да случи така, че в даден момент да проведем операции в Северна Корея за намирането и връщането на тленни останки“, заяви адмирал Джон Крайц, зам.-директор на хавайската военна лаборатория. 

Връщането на американските тленни останки е една от точките, по които се споразумяха на срещата си Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на срещата им през юни

Двамата лидери се споразумяха и за тотална денуклеаризация на Корейския полуостров, но по данни на разузнаването все пак Северна Корея продължава да прави нови ядрени ракети

Защо има американски тленни останки в Северна Корея?

Повече от 326 000 американци са се сражавали заедно с войници от Южна Корея, като част от коалицията на ООН, защитаваща Юга от комунистическия Север. Все още около 33 000 военни са в неизвестност. 
Между 1990 г. и 2005 г. 229 тленни останки са били върнати с САЩ, но кооперацията със Северна Корея е била стопирана заради ядрената програма на страната. 

Последвайте канала на

Александър Томов
1837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини