Започна срещата за насърчаване на религиозната свобода по света

  • 24 юли 2018 21:36

  • 1889
  • 0
Започна срещата за насърчаване на религиозната свобода по света
©

Във Вашингтон започна тридневна министерска среща за насърчаване на религиозната свобода по света, която е първият форум от този род, предаде Франс прес.

"Отсъствието на религиозна свобода и на едно-единствено място е заплаха за мира, благоденствието и стабилността навсякъде другаде", заяви американският посланик за религиозната свобода Сам Браунбек.

Днес и утре срещата е посветена на гражданското общество и свидетелствата на оцелели, а в четвъртък ще заседават министри от множество страни под председателството на държавния секретар Майк Помпейо, когато ще вземе думата и близкия до американската евангелистка десница вицепрезидент на САЩ Майк Пенс.

"Правото на вероизповедание и способността да живееш съгласно повелите на съвестта си са подложени на нападки по света", заяви Браунбек.

Той даде примери с мюсюлмански малцинства като рохингите в Мианма и уйгурите в Китай, както и с американския пастор Андрю Брънсън, който е в затвора в Турция, "по лъжливи обвинения" според Браунбек.

"Това трябва да се промени и затова сте тук. Не можем да си позволим провал, трябва да удвоим усилията си за напредване на свободата на вероизповедание", каза той.

Вашингтон е поканил на срещата представители на 80 страни, над 170 членове на граждански организации и стотина религиозни дейци. Целта е да се сподели опит, да се обсъдят конкретни мерки и да се обявят нови планове за насърчаване на каузата на религиозната свобода, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
1889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини