От днес САЩ налагат мита за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, Канада и Мексико

  • 01 юни 2018 07:06

  • 1302
  • 1
От днес САЩ налагат мита за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, Канада и Мексико
© Pixabay

Белият дом потвърди официално, че от днес 1-ви юни налага митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Митата от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий бяха определени от президента Доналд Тръмп още през март, като някои страни, включително тези от ЕС, Канада и Мексико, бяха изключени временно от новите мита.

В специално изявление американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че митата за вноса на стомана ще бъдат от 25%, а тези за вноса на алуминий - от 10%. Той допълни, че Аржентина, Австралия и Бразилия са се съгласили на предложението на САЩ за конкретни квоти на внос и поради това те няма да бъдат засегнати от новите тарифи.

Решението за Канада и Мексико беше взето, след като преговорите за търговското споразумение NAFTA се проточиха прекалено дълго, посочи Рос.

Американският търговски министър също така отбеляза, че е имало известен прогрес в преговорите с Европейския съюз, но този прогрес не е бил достатъчен, за да бъде продължен срокът на изключване на ЕС от митническите тарифи.

Уилбър Рос заплаши: "Ако някоя от страните предприеме ответни наказателни мерки, това ще означава, че няма да могат да се водят по-нататъшни преговори".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер веднага отговори, че до часове ЕС ще оповести свои търговски контрамерки.

"Това е лош ден за световната търговия", посочи той и допълни, че американските митнически тарифи са напълно неприемливи.

Министерството на икономиката на Мексико също обяви, че ще бъдат предприети реципрочни мерки на американските митнически тарифи. "Ще наложим еквивалентни по размер мерки, касаещи различни продукти, внасяни в Мексико от САЩ. Мерките ще остават в сила, докато САЩ не елиминира своите тарифи".

Последвайте канала на

Весела Найденова
1302 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
RTS

2018.06.01 | 11:03

1
Икономиката на сращ се крепи върху войни, санкции, грабежи и заплахи. Да видим сега ЕС пак ли ще подвие опашка или ще ги изрине с голямата лопата от евро пазара. Мосанто и всичкото ГМО вън от Европа.

Добави коментар

Водещи новини