Тръмп коментира срещата с Ким Чен-ун

  • 22 май 2018 21:14

  • 2809
  • 0
Тръмп коментира срещата с Ким Чен-ун
© gettyimages (архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви днес, че подготовката за негова среща със севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, продължава. Тя обаче може да бъде отложена или отменена, ако не бъдат изпълнени някои условия, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ, който говори пред репортери, преди да приеме в Белия дом южнокорейския си колега Мун Дже-ин, повтори позицията си, че Северна Корея трябва да "се денуклеаризира", за да се състои срещата му с Ким, предвидена на 12 юни в Сингапур.
"Мисля, че Ким е сериозен. Мисля, че е напълно сериозен" в намерението си да закрие ядрената военна програма на Северна Корея, каза Тръмп, цитиран от АФП. Американският президент допусна възможността за пренасрочване за по-късна дата на срещата му със севернокорейския лидер. Тръмп разчита Мун Дже-ин да му помогне да разгадае точните намерения на лидера на затворения режим в Пхенян, отбелязва АФП.

Американският президент допусна възможността южнокорейският му колега да проведе в скоро време нова среща със севернокорейския ръководител, предаде БТА, цитирайки АП и ТАСС. Мун и Ким се срещнаха в демилитаризираната зона между двете Кореи на 27 април. Двамата се договориха за превръщане на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия, и за слагане на официален край на Корейската война (1950-1953 г.), която завърши без мирен договор.Тръмп изрази днес готовност да даде гаранции за сигурността на Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, ако бъде постигната крайната цел - "пълната денуклеаризация" на Корейския полуостров, предадоха още АП и ТАСС.

"Аз ще гарантирам неговата сигурност, да. Той ще бъде щастлив", подчерта Тръмп, визирайки Ким. При това американският президент увери, че ако Северна Корея се съгласи на "пълна денуклеаризация", то тя "ще стане богата". Тогава Китай, Япония и Южна Корея ще поискат да инвестират големи суми, за да "направят Северна Корея велика".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини