САЩ откриват посолството си в Ерусалим през май

  • 23 февруари 2018 19:45

  • 1648
  • 4
САЩ откриват посолството си в Ерусалим през май
© Getty Images/Guliver

Очаква се Съединените щати да открият посолството си в Израел в Ерусалим през май. Това съобщи неназован американски служител на администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, цитиран от Ройтерс.

Конгресът на САЩ е бил уведомен днес за предстоящото преместване, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар Рекс Тилърсън е подписал вчера плана за осигуряването на сигурността на новото посолство.

През декември президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви, че страната му признава Ерусалим за столица на Израел, което разгневи дори арабските съюзници на Вашингтон и ужаси палестинците, които искат източната част на града за столица на бъдещата си държава. Така бе задвижен процесът на пренасяне на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Откриването на дипломатическото представителство през май изпреварва очаквания график на преместването. Миналия месец вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че това ще стане до края на 2019 г., а Тилърсън заяви, че процесът може да отнеме години.

Откриването на посолството в Ерусалим ще съвпадне със 70-годишнината от основаването на Израел, каза цитираният американски служител, пожелал анонимност.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац поздрави днес Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за съобщението, че американското посолство ще се премести в Ерусалим във връзка с този юбилей, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Няма по-голям подарък от това. Най-справедливото и правилно решение. Благодарим ви, приятели!" писа той в Туитър.

"Прерязването на лентата" е предвидено за средата на май. Израел обяви независимост на 14 май 1948 г. и тогавашният президент на САЩ Хари Труман веднага обяви признаването на новата държава.

Първоначално посолството ще се помещава в няколко помещения на притежаван от Съединените щати имот в Ерусалим, посочва АП.

Администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обмисля предложение на един от големите спонсори на Републиканската партия, Шелдън Аделсън, да плати най-малкото част от новото посолство в Ерусалим. Адвокати на Държавния департамент сега преценяват дали е законно да се приеме частно дарение за тази цел. Според един сценарий администрацията ще моли за още дарения от индивидуални спонсори сред евангелистката и еврейската общности в Америка. Според неназован служител, цитиран от АП, Аделсън предложил да плати разликата между онова, което администрацията успее да събере, и цената на посолството, което вероятно ще струва стотици милиони долари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1648 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ТОВА Е КРАЯТ

2018.02.27 | 15:47

4
НА ЧИФУТЛАНДИЯ и СВЕТОВНОТО ЕВРЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО.

2018.02.27 | 15:47

2
колониите им носят само загуби, скоро парите им ще свършат, и тогава....?

2018.02.27 | 15:47

3
изкуствено и насилствено създадената държава.. вероятно ще бъде заличена от лицето на земята

2018.02.26 | 17:55

1
ФЕЙК НЮЗ

Добави коментар

Водещи новини