Мрежата възстава срещу Холивуд

  • 19 януари 2012 08:15

  • 807
  • 0
Мрежата възстава срещу Холивуд
© Интернет

Няколко световни интернет гиганти протестираха вчера срещу два закона, които развлекателната индустрия и в частност Холивуд искат да прокарат в САЩ.

Става дума за предлаганите законодателни промени в Конгреса на САЩ — Закона за спиране на онлайн пиратството (Stop Online Piracy Act, SOPA) в Камарата на представителите и Закона за предотвратяване на реални онлайн заплахи срещу икономическата съзидателност и кражби на интелектуална собственост (PROTECT IP Act, PIPA) в Сената.

Темата въвлече в конфликт важни особи, след като Рупърт Мърдок, чиято “Нюз корпорейшън” притежава холивудски продуцентски компании и студиа, атакува в “Туитър” президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заради намека на Белия дом, че няма да подкрепи по-крайните елементи в законите. Ако тези закони бъдат одобрени и влязат в сила, те сериозно биха накърнили свободния и отворен интернет. Сред протестиращите са yahoo, goole, wikipedia и редица други сайтове за свободно обменяне на информацията.

Основната версия на google – goolge.com, алармираше под мястото за търсене хората да кажат стоп на приемането на обсъжданите закони. Призивът беше Tell Congress: Please don't censor the web! (Кажете на Конгреса: Моля, не цензурирайте мрежата!).Интернет енциклопедията wikipedia в британския й вариант не работеше за 24 часа вчера до днес сутринта. Милиони студенти, търсачи на факти и любознателни хора вероятно бяха шокирани от неработещата енциклопедия. Българският вариант работеше, но на основната страница беше изписано протестно писмо, обясняващо причините за недоволството.

Според самата „Уикипедия” 25 милиона потребители са пострадали. Организаторите обясняват, че става дума за “публично въстание”. Според организаторите, ако тези “разрушителни закони” бъдат приети, те “ще застрашат свободата на печата и ще създадат за света заплашителен прецедент на цензура в интернет”.Британският в.“Гардиън” коментира, че вчерашният ден е наречен Черна сряда. В протеста на Острова се включиха сайтове като този за генерирано от потребителите съдържание Reddit, сайтът за технологични новини Boing Boing и мрежата от хумористични сайтове Cheezburger.

Според противниците на двата законопроекта в Конгреса на САЩ те имат толкова широк обхват, че наподобяват цензура в китайски стил върху свободата на словото в интернет, потискат иновациите и водят до несправедливо закриване на множество сайтове. Към протеста са се присъединили и повечето от компаниите в Силиконовата долина.

Последвайте канала на

807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини