Орангутанът Чантек, владеещ езика на глухонемите, почина на 39 г. (видео)

  • 09 август 2017 11:22

  • 4577
  • 5
Орангутанът Чантек, владеещ езика на глухонемите, почина на 39 г. (видео)
© Pixabay

Мъжкият орангутан Чантек, който беше една от първите маймуни, владееща жестомимичния език на глухите и глухонемите хора, почина на 39-годишна възраст, съобщи управата на зоологическата градина в Атланта, цитирана от Ройтерс.

Чантек можеше да почисти стаята си и беше запаметил пътя до заведение за бързо хранене.

Орангутанът, който бе отгледан от дресьор, страдаше от сърдечно заболяване, пише в изявлението от зоопарка. Аутопсия ще определи причината за смъртта, пише "Монитор".

"Чантек много ще липсва на семейството си в зоологическата градина на Атланта. Той имаше толкова уникална и приятна личност и специални начини да комуникира и да се отнася с най-близките си", каза Хейли Мърфи от ръководството на зоопарка.

Чантек беше един от най-възрастните мъжки орангутани в зоологическите градини в Северна Америка. Той бе роден в изследователски център в Атланта и беше изпратен да живее с антрополога Лин Майлс в университета на Тенеси в Чатануга за девет години. Той се научи да чисти стаята си и можеше да навигира шофьор от университета до ресторант, според документалния филм за него "Маймуната, която влезе в университет" ("The Ape Who Went to College") от 2014 г.

Орангутанът беше един от малкото примати, които комуникираха посредством американския жестомимичен език на глухите и глухонемите, заедно с горилата Коко и женското шимпанзе Уошу.

Последвайте канала на

Novini.bg
4577 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.08.11 | 08:24

5
Гледайте роми...вашите братовчеди маймуните се интегрираха...вие не
Крум Усаински-Крупник

2017.08.11 | 08:24

4
Цървули!!!В САЩ и маймунетата са цивилизовани и интелигентни!!!Не като Недоеволюиралите Сибирско-Азиатски Дегенерати от Руслямистан,които стоят еволюционно по-ниско от големите примати!!!Получовеците от Миризливият Катун,са грешка на Природата!!!
БКП-терорист

2017.08.10 | 18:07

3
Дърт комунистически активист , почиващ си след последния погром и грабежа над планинска мандра .

2017.08.09 | 14:24

2
велико чудо е природата и е добре да сме в синхрон с нея...всеки ден е специален и има по-важни неща от телевизора, колата, дубай и всички простотии...

2017.08.09 | 14:23

1
А орангутанът Костов кога?

Добави коментар

Водещи новини