Българска следа в разкритията на "Уикилийкс"

  • 09 март 2017 21:48

  • 18309
  • 5
Българска следа в разкритията на "Уикилийкс"
© Gettyimages

Списък с IP адреси е качен на сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7", в която се твърди, че ЦРУ е създало зловреден софтуер и е следило хиляди телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. В списъка има хиляди IP адреси от целия свят и сред тях 150 от България, съобщава БНТ.

Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети. Според "Уикилийкс", ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж.

В списъка фигурират IP адреси на най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки, университети. Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани" - използвани за следене на трети компютри и устройства. Най-вероятно е фирмите и институциите в списъка да не са знаели, че в техните компютри са проникнали чрез зловреден софтуер и са използвани, или са били готови да бъдат използвани за следене и шпионаж на други хора, поясняват експертите.

Други експерти смятат, че компютрите, чиито IP адреси са в списъка, са използвани предимно за атаки към трети компютри или системи. Една от фирмите, чието IP е в списъка, намерен от нас, е "Лирекс" - компанията, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори.

"Зомбирането" на компютрите най-често и не се засича, казват експертите. "Лирекс" имат своя теза - защо IP-то им е в списъка. Според тях, това е списък с потенциално интересни за службите на САЩ компании. Това, което прави впечатление в списъка, е, че в него попадат IP адресите на големи технологични гиганти в България, а не на обикновени потребители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18309 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.24 | 13:01

4
уикиликс - дъщерна фирма на кгб

2017.05.24 | 13:01

5
Хилари загуби. Яж патки.
Димитър Борисов

2017.05.24 | 13:00

1
Ако българските служби си вършеха така работата, нямаше да се стигне до разграбването на БТК и на цялата държава.10.3.2017г.
аз

2017.05.24 | 13:00

3
Преди това трябва да спрат да ни обясняват колко хубави хора са бившите служители на ДС (българския филиал на КГБ). Иначе казано - първо трябва да станат БЪЛГАРСКИ служби. Не мога да разбера как така, вече 27 години от падането на ТЖ, все още не могат да се намерят способни хора,
аз

2017.05.24 | 13:00

2
Не мога да разбера как така, вече 27 години от падането на ТЖ, все още не могат да се намерят способни хора, необвързани с ДС и КГБ?! Последното беше иронична забележка, разбира се! ОЧЕВАДНО могат!

Добави коментар

Водещи новини