Тръмп се обади на премиера на Нова Зеландия, армията евакуира туристи

  • 16 ноември 2016 06:58

  • 1929
  • 0
Тръмп се обади на премиера на Нова Зеландия, армията евакуира туристи
© GettyImages/Gulliver

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп се обади на премиера на Нова Зеландия Джон Кий, за да изрази своето съчувствие във връзка със силното земетресение в неделя, при което загинаха двама души, предаде Асошиейтед прес.

От кабинета на Кий описаха разговора като "много топъл и сърдечен".
Земетресението с магнитуд 7,8, което разлюля Нова Зеландия в неделя, блокира стотици туристи в град Каикоура, заради свлачища по пътищата. Армията евакуира хората с хеликоптери.

Тръмп се опита да се свърже с премиера на Нова Зеландия по-рано през седмицата, но без успех, заради объркването след земетресението.
Първият американски военен кораб, който ще посети Нова Зеландия от повече от 30 години, променя курса си, за да помогне в евакуацията на хората, изолирани в Каикоура, съобщава още АП. Министърът на отбраната на Нова Зеландия съобщи, че американският кораб може да изпрати два хеликоптера, които да се включат в евакуацията.

Армията на Нова Зеландия съобщи, че е евакуирала във вторник около 140 туристи и жители от Каикоура. Сред тях има две бебета.
Новозеландските военни планират да евакуират още 600 души, като са изпратили към крайбрежието на Каикоура десантния кораб "Кентърбъри", който може да приеме 500 души на борда си. Други 100 човека ще бъдат евакуирани с хеликоптери, допълва агенция ТАСС. Новозеландските военни са доставили на жителите на Каикоура питейна вода, храна и лекарства.

Няколко сгради в центъра на новозеландската столица бяха евакуирани, а улици бяха отцепени, след като инженери стигнаха до извода, че девететажна сграда може да рухне, съобщава още АП.

Властите в Уелингтън са взели решение за събаряне на една от високите офис сгради в центъра на града, заради сериозни повреди в конструкцията й в резултат на земетресението, съобщава ТАСС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини