Гутериш: Сътрудничеството между САЩ и ООН е ключът към подобряване на ситуацията в света

  • 04 ноември 2016 21:50

  • 1658
  • 4
Гутериш: Сътрудничеството между САЩ и ООН е ключът към подобряване на ситуацията в света
© Getty Images/Guliver

Войни, нарушаване на човешките права, хуманитарни и климатични катастрофи - сътрудничеството между ООН и САЩ ще бъде фундаментално, за да се излекуват всички тези болести на планетата, подчерта днес следващият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Франс прес.

Вярвам, че сътрудничеството между САЩ и ООН е ключът към подобряване на настоящата ситуация в света, заяви Гутериш, който е бивш португалски премиер и който на 1 януари 2017 г. поема поста на генерален секретар на ООН.

Това изявление Гутериш направи по време на среща с американския държавен секретар Джон Кери във Вашингтон.

Сътрудничеството между международната организация и първата сила в света ще допринесе за устойчивото развитие, за човешките права и за мира и сигурността и ще направи така, че ООН ще има истински ценен принос при уреждането на най-драматичните ситуации, пред които е изправен сега светът, заяви Гутериш.

Кери от своя страна каза, че Гутериш е човек, който ще има огромни отговорности, но който има необходимите енергията, компетентност и опит.

Доскоро Гутериш беше върховен комисар за бежанците. Той беше номиниран за поста генерален секретар на ООН на 13 октомври от 193-те страни членки на организацията след препоръка на Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш ще поеме поста в момент на войната в Сирия и на най-тежката хуманитарна и миграционна криза от Втората световна война. Той ще има за задача и да укрепи институцията ООН, отслабена от напреженията между великите сили и умножаването на конфликтите по света, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1658 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ООНЕЕЕ

2016.11.07 | 05:44

4
Объркал си портите г-н Гутериш,едната е към ада,а другата към рая.

2016.11.07 | 05:44

3
Гутериш мазна свиня...Тия проблеми ще изчезнат с ликвидирането на заразата СРАЩ от картата

2016.11.07 | 05:44

2
ООН и Сращ.....нема що, пази боже..!

2016.11.07 | 05:44

1
Стана ясно кой си намести подлогата на поста. Точно САЩ са най оправния партньор. Най криминалната най расистката най задлъжнялата нация и най войнствената

Добави коментар

Водещи новини