Американските власти предупредиха за опасност от терористични нападения в Истанбул

  • 30 октомври 2016 10:34

  • 28737
  • 3
Американските власти предупредиха за опасност от терористични нападения в Истанбул
© Getty Images/Guliver

Държавният департамент на САЩ предупреди за засилена заплаха от терористични нападения срещу американски граждани в Истанбул. В тази връзка Департаментът разпореди на семействата на служителите в консулството на САЩ в мегаполиса да напуснат Турция.

Същевременно американските граждани бяха предупредени за втори път в рамките на тази седмица да обмислят внимателно необходимостта да пътуват за страната „в този момент“.

Неизвестни раниха влиятелен представител на опозицията в турския парламент. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезджан бе прострелян в Айдън в югозападната част на страната. Турското правителство затвори 15 медийни организации и уволни около 10 хиляди служители на държавната администрация и на силите за сигурност. Указите, издадени вчера въз основа на извънредното положение в югоизточната ни съседка, лишават обхванатите от размирици кюрдски от независими медии, отбелязва БТА.

Освен поредните масови уволнения, властите наложиха ограничения върху правото на подсъдимите за поверителни разговори със свои адвокати. Правителството засили и ролята си при назначаването на ректори в университетите, които също бяха подложени на чистки след неуспешния военен преврат през юли.

Вчера президентът Ердоган обяви, че правителството ще предложи „скоро“ на парламента да възстанови смъртното наказание, отменено през 2004 година. Ердоган заговори за връщането на екзекуциите още през лятото. Тогава редица европейски лидери го предупредиха, че в такъв случай ще трябва да се откаже от аспирациите за членство на Турция в Евросъюза.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28737 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Нов световен ред?

2016.10.31 | 09:20

1
Пак ли ЦРУ, КГБ и Мосад ще исценират нов 11-ти септември?

2016.11.02 | 01:17

3
а какво общо цру или мосад ,само кгб има пръст ,не си ли го усетил вече в гъза си ,педал...

2016.11.02 | 01:16

2
koy gi hrani tiq teroristi izrel i hamerika,dano putin vi pusne po edna piratka ve4e skoro vreme

Добави коментар

Водещи новини