Над 800 имигранти са получили погрешка американско гражданство

  • 20 септември 2016 07:08

  • 4329
  • 0
Над 800 имигранти са получили погрешка американско гражданство
© GettyImages/Gulliver

Американското правителство погрешка е дало американско гражданство на най-малко 858 имигранти от страни, представляващи безпокойство за американската национална сигурност или с най-висок ръст на имиграционни измами, предаде Асошиейтед прес, като се позова на вътрешен одит на министерството на вътрешната сигурност.

Главният инспектор на ведомството е открил, че имигранти са използвали различни имена или рождени дати, за да кандидатстват за гражданство в американската Служба за гражданството и имиграцията. Тези нарушения не са били открити, защото пръстовите отпечатъци на тези хора ги нямало в правителствените бази данни.

В доклада от вътрешния одит не се споменават имената на имигрантите. Но главният инспектор Джон Рот, каза, че всички те са от страни, представляващи специален интерес за САЩ, тоест страни, пораждащи безпокойство относно националната сигурност на САЩ, или от съседни страни с висок ръст на имиграционни измами.

В доклада не се идентифицират тези страни.
Министерството на вътрешната сигурност пояснява, че изводите от одита отразяват един дългогодишен проблем за имиграционните власти - наличието на стари книжни досиета за имигрантите, съдържащи информация за пръстовите отпечатъци, която не може да бъде издирвана по електронен път.

Ведомството е в процес на обработване на тези документи и на дигитализирането им. Представители на ведомството проучват всяко едно досие, за да проверят за случаи на измама.

В доклада на главния инспектор се казва, че липсват пръстови отпечатъци от федералните бази данни за 315 000 имигранти, които имат окончателна заповед за депортация или които са издирвани за извършени престъпления. Имиграционните и правоприлагащите органи не са проучили все още около 148 000 от досиетата на тези имигранти, за да добавят данните за пръстовите им отпечатъци в дигиталните бази данни.

Нора Виткова
4329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини