Плевнелиев: Отговорността за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е глобална

  • 19 септември 2016 18:51

  • 1217
  • 0
Плевнелиев: Отговорността за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е глобална
© Пресцентър Президентство

България се присъединява към призива на ООН за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия. Споделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизненоважно значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност. Това заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в изказване на пленарното заседание на срещата на високо равнище по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи пресслужбата на българското президентство.

Българският президент определи безпрецедентната глобална среща като възможност да бъде договорен глобален подход към управлението на мигрантските и бежанските потоци.

"Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията. Необходимо е да намерим трайно решение на конфликтите и да се борим с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход", призова президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното от трибуната на ООН.

Според държавния глава, спазването на международното право в областта на хуманитарните въпроси и правата на човека, ефективният контрол на границите и реадмисията са ключови елементи в управлението на миграцията. България приветства текста в приетата

Декларация от Ню Йорк, който апелира за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия. "Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение. Това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила, предотвратяването и борбата с незаконната миграция и каналджийството и премахване на трафика на хора. Изключително важно е да се направи ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец. Много незаконни мигранти стават жертва на престъпни мрежи и трафик на хора, когато се опитват да преминават границите нелегално", посочи още българският президент в изказването си.

Държавният глава подчерта още, че България стриктно спазва международното право в областта на хуманитарната дейност и правата на човека. "Обръщаме специално внимание на защитата на най-уязвимите - на жените, децата, особено непридружаваните деца, и на хората с увреждания. България също така предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на страните на произход и транзит", припомни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

България вече прие първата си Национална програма за презаселване и се присъединява към призива към държавите, които все още не са приели такива програми, да го направят възможно най-скоро.

"С приемането на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската криза ще можем по-добре да защитаваме и помагаме на бежанците и да подкрепяме приемащите страни, като същевременно приемаме мерки, отчитащи тяхната легитимна загриженост по отношение на сигурността. Предстоящата работа за приемане на Глобален пакт по бежанците през 2018 г. предоставя добра възможност за интегриране във Всеобхватната рамка на превенцията и преодоляването на първопричините", каза още държавният глава.

България ще участва в предстоящия преговорен процес за приемане на Глобален пакт за сигурна, редовна и законна миграция, който ще набележи набор от принципи, ангажименти и общи разбирания между държавите членки на ООН по въпроса за международната миграция във всичките й аспекти - хуманитарна област, развитие, сигурност и права на човека, стана ясно още от изказването на българския държавен глава пред ООН.

Константин Тодоров
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини