Аун Сан Су Чжи се срещна с Барак Обама в Белия дом

  • 14 септември 2016 21:27

  • 4388
  • 2
Аун Сан Су Чжи се срещна с Барак Обама в Белия дом
© Getty Images

Министърката на външните работи на Мианма Аун Сан Су Чжи се срещна днес с американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в Белия дом по време на първото си посещение в САЩ, откакто партията й спечели миналогодишните парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

Когато Су Чжи пристигна в Белия дом, Обама публикува изявление, в което каза, че възстановява статута на Мианма в Общата система за преференции. Тя дава възможност на бедните и развиващите се страни да изнасят продукти за САЩ, без да плащат мита. Така Мианма ще може да изнася безмитно около 5000 продукта за САЩ, каза днес американски представител.

Тази югоизточна азиатска държава все още е обект на американски санкции и Вашингтон има черен списък с над 100 души, които са обвинени във връзки с военната хунта, която до неотдавна управляваше Мианма, отбеляза Франс прес.

Очаква се Обама и Су Чжи да обсъдят дали САЩ да вдигнат някои санкции, за да улеснят инвестициите в Мианма и да помогнат за прехода към демокрация, каза Белият дом.

Вашингтон се опитва да постигне труден баланс в тази страна, където армията има значително икономическо и политическо влияние. От една страна, американците искат да покажат, че демократизацията не е приключила, а от друга - искат да направят така, че санкциите да не възпрепятстват инвестиции, които могат да подобрят живота на местното население.

Военните, които управляваха Мианма в продължение на 49 години, предадоха властта на цивилно правителство през 2011 г., но запазиха водещата си роля в политиката. Те контролират 25 процента от местата в парламента и ръководят три ключови министерства.

БТА
4388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.16 | 22:10

2
Da im pomognat da im podobrat jivota.. ?,taka kakto na nas go podobrixa..??? Na izchezvane sme kato nazia i rasa...

2016.09.16 | 22:10

1
Двамата са си лика прилика!

Добави коментар

Водещи новини