Започват разследване на нов случай на прострелване на цветнокож от полицай

  • 06 юли 2016 20:58

  • 2189
  • 0
Започват разследване на нов случай на прострелване на цветнокож от полицай
©

Американските федерални власти ще започнаха разследване на убийството на цветнокож амбулантен продавач, застрелян при опит за задържането му от двама полицаи в щата Луизиана, предадоха световните агенции. Разследването ще се води от отдела по гражданските права в министерството на правосъдието.

Инцидентът се разиграл в град Бейтън Руж. Местната полиция каза, че цветнокожият продавач е бил въоръжени, но има неяснота относно случилото се.

Жертвата е 37-годишният Алтън Стърлинг. Той продавал дискове на паркинга на магазин със съгласието на собствениците, твърди семейството му. Фаталното прострелване е станало в 4,35 ч. по Гринуич. Полицията била повикана на мястото след анонимен сигнал от лице, което твърдяло, че е заплашено от мъж с пистолет. Последвало спречкване между Стърлинг и двамата полицаи, отзовали се на сигнала и по време на него продавачът е бил прострелян от полицай и починал на място. Двамата полицаи, замесени в инцидента, са временно отстранени от длъжност.

Случилото се породи протест в града. Хората, събрали се пред магазина, на чийто паркинг продаваше дискове убитият, скандираха с вдигнати във въздуха ръце: "Не стреляйте!" и "Животът на цветнокожите също е от значение".

Смъртта на няколко цветнокожи, застреляни от полицията в различни американски щати в последните години, съживи расовото и социалното напрежение в страната и породи протести, прераснали в насилие на различни места.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини