Хилари Клинтън печели първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия

  • 15 юни 2016 06:34

  • 1747
  • 2
Хилари Клинтън печели първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия
© GettyImages

Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 печели първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия, според прогнозни резултати на водещи американски медии, предадоха световните агенции.

По данни на телевизиите Си Ен Ен, Ен Би Си и Фокс нюз бившият държавен секретар печели близо 80 процента от гласовете, при обработени над 60 процента от бюлетините й. Съперникът й, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, получава около 20 процента от гласовете.

Тези последни първични избори имат само формално значение, защото бившата първа дама още миналата седмица вече беше събрала достатъчен брой делегати, за да си осигури президентската номинация на националния конгрес на демократите във Филаделфия в края на юли.

Сандърс е под натиск да се оттегли от надпреварата в полза на съперничката си и да помогне за единството на партията, за да бъде победен кандидата на републиканците Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. На пресконференция във Вашингтон снощи той отказа да посочи дали ще призове привържениците си да гласуват за Клинтън на националния конгрес във Филаделфия. Сандърс заяви, че ще говори за бъдещето на кампанията си в четвъртък вечерта.

"Гласуването приключи, но нашата политическа революция продължава", каза самопровъзгласилият се за социалист сенатор, цитиран от ДПА. На пресконференцията той призова за промени в ръководството на партията и за преразглеждане на системата на първични избори, така че в тях да бъдат включени и независими избиратели, а не само граждани, които се записват в избирателните листи като демократи. Сандърс настоя също да се премахне статута на т.нар "суперделегати" в партията - делегати, които могат да дадат гласа си за когото си изберат на националния конгрес, без да са обвързани с резултатите от първичните избори. Повечето суперделегати тази година подкрепят Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, което Сандърс смята за антидемократично, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
1747 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.16 | 08:13

2
TOTCHNO TAKA -- KON S KAPACI E TOZI NAROD HAK MU E

2016.06.16 | 08:13

1
НАРОДА НА САЩ Е МЪДЪР , НИКОГА НЯМА ДА ИЗБЕРЕ ПРО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА СВИНЯ ТРЪМП НА НАЙ-ВИСОКИЯ ПОСТ НА СВЕТА !

Добави коментар

Водещи новини