Астронавти влязоха в модула BEAM

  • 07 юни 2016 18:20

  • 1591
  • 0
Астронавти влязоха в модула BEAM
©

Модулa Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) бе отворен вчера от екипажа на Международната космическа станция (МКС) без инциденти.

В 04:47 часа EDT, астронавта на НАСА Джеф Уилямс с помощта на руския космонавт Олег Скрипочка, отвориха люка на експерименталния модул, като част от двугодишен проект за оценка на технологията му, пише "Монитор'.

Носейки защитни очила и филтърни маски предпазващи ги от прах или частици намиращи се в експерименталния модул, Уилямс и Скрипочка влязоха, за да вземат проби от въздуха. Те провериха и състоянието на структурата, която описват като „непокътната”, като въпреки студа няма признаци на кондензация. Те също така инсталираха въздуховоди и изтеглиха данните от сензори на борда на BEAM. След като приключиха своите задачи, Уилямс запечата отново модула, като предпазна мярка.

Според НАСА, астронавтите ще влязат отново в BEAM още няколко пъти във вторник и сряда, за да инсталират и да проверят допълнителните сензори и механизми. Тъй като модулът е експериментален, той ще остане запечатан през следващите две години, освен когато се инспектира и няма да се използва за живеене или други дейности.

Създаден от Bigelow Aerospace, BEAM е бе доставен на борда на космическата станция с безпилотния космически товарен кораб Dragon на SpaceX, който излетя на 8 април. След това модула беше прехвърлен с помощта на роботизираната ръка към позицията си на модула Tranquility. На 26 май беше извършен първият опит да надуят модула, който се провали по неизвестни причини, въпреки че инженерите на Bigelow предполагат, че проблемът може да се дължи на уреждане поради дългото съхранение преди старта. Той бе успешно разгърнати след седем часова мисия на 28 май.

Последвайте канала на

Novini.bg
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини