Британски и американски медии за напрежението между Саудитска Арабия и Иран

  • 04 януари 2016 09:09

  • 1651
  • 0
Британски и американски медии за напрежението между Саудитска Арабия и Иран
© gettyimages

Решението на Саудитска Арабия да скъса отношенията с Иран представлява остра ескалация в напрежението между двата регионални противника след екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр ан Нимр, пише в "Гардиън".

Засега обаче индикациите са, че нито Техеран, нито Рияд възнамерява да превръща препирнята между тях в нещо повече от размяна на язвителни изявления поне за момента, коментира "Вашингтон пост". Изданието допълва, че Саудитска Арабия и Иран подкрепят враждуващите страни в сирийската гражданска война, а враждебността между тях крие риска да провали дипломатическите усилия начело със САЩ и Русия за свикване на мирни преговори между воюващите фракции в Женева по-късно този месец.

"Ню Йорк таймс" прави сходен коментар, като посочва, че САЩ и другите страни са се надявали, че дори и ограничено сътрудничество между Иран и Саудитска Арабия може да допринесе за прекратяване на опустошителните граждански войни в Сирия и Йемен и същевременно да понижи напрежението в Ирак, Бахрейн, Ливан и на други места. Цитирани от изданието анализатори изразяват опасенията си, че вместо това сега ще се стигне до увеличаване на религиозното разделение в региона, както и на инвестирането във войни чрез посредници, допълва БТА.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че скъсването на отношенията е създало неочаквани усложнения за правителството на президента Обама във и без това рискованото начинание да опита да успокои кризите в Близкия изток. Изданието отбелязва, че разривът между Рияд и Техеран ще усложни и усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за успокояване на пазарите на нефта, ако Иран започне да изнася допълнителен суров петрол в обеми до един милион барела дневно, щом отпаднат западните санкциите срещу него, което се очаква да стане в началото на тази година.

Последвайте канала на

БТА
1651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини