САЩ призовават Европа да представи „силен план” за спасяване на икономиката

  • 11 ноември 2011 06:58

  • 694
  • 0
САЩ призовават Европа да представи „силен план” за спасяване на икономиката
©

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър призова Европа да представи „силен план” за спасяването на икономиката и поиска от Азия да направи повече за подпомагане възстановяването на световния растеж, предаде АФП.

След като бе домакин на среща на финансовите министри от организацията АТИС, Гайтнър заяви, че разговорите били доминирани от това, как растежът да стане по-балансиран и стабилен в бъдеще, в случай на разрастване на кризата в Европа.

Ние всички сме директно засегнати от кризата в Европа, но икономистите събрали се тук са в по-изгодна позиция от повечето да предприемат стъпки за укрепване на раста в оглед на натиска откъм Европа”, каза той. „Кризата в Европа остава основна пречка пред световния растеж. От решаващо значение е Европа да действа бързо и да изготви силен план за възстановяване на финансовата стабилност”, допълва той.

Гайтнър отправи остро послание към лудерите, събрали се в Хонолулу за срещата на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.
„Докато Съединените щати продължават да работят върху проблемите предизвикани от кризата и Европа е изправена пред период на нисък растеж, азиатските икономики ще трябва да направят повече за стимулиране на вътрешното им потребление, за да бъдат по-малко уязвими от кризи, като ситуацията в Европа, и да продължат да допринасят за глобалния растеж”, каза той.

Последвайте канала на

Весела Найденова
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини