Осъдиха Apple да плати над 230 милиона долара за нарушаване на патентни права

  • 17 октомври 2015 20:05

  • 2287
  • 0
Осъдиха Apple да плати над 230 милиона долара за нарушаване на патентни права
© Getty Images/Guliver

Американската корпорация Епъл (Apple) ще трябва да изплати на Уисконсинския университет в Медисън 234 милиона долара за нарушаване на патентни права върху технология, разработена от сътрудници на това държавно научно-изследователско учреждение в САЩ, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.

Присъдата е произнесена снощи от федералния съд в Медисън, столицата на щата Уисконсин. Университетът подава иск срещу Епъл през януари миналата година, обвинявайки компанията в нарушение на патент, регистриран от университета през 1998 година. Представители на научната институция твърдят, че корпорацията е използвала без нужното разрешение технологията за създаване на микрочипове, разработена в университета. Според ищеца нарушенията засягат процесорите, с които са оборудвани смартфоните айФон (iPhone) модел 5 ес (5s), 6, и 6 плюс (6 Plus), а също и някои версии на таблета айПад (iPad).

Технологията подобрява скоростта и ефективността на процесорите, удължавайки живота на батерията на устройствата с до два часа. Един от изобретателите на чиповата технология е професорът по компютърни науки Гуриндар Сохи, който присъства в съдебната зала за решението, уточнява АП.

Журито определя сумата на глобата след тричасово заседание. Първоначално Уисконсинският университет е поискал около 400 милиона долара, но ръководството е доволно от окончателната присъда. Това не са единствените съдебни претенции на университета към Епъл, допълва ТАСС. Миналия месец учебното заведение подава друг съдебен иск срещу американската корпорация, обвинявайки я този път, че нарушава право на ползване на технологии при създаването на нови микрочипове за айФон 6 Ес (6S) и 6 Ес плюс (6S Plus), както и за таблета айПад про (ipad Pro).

Последвайте канала на

2287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини