Експерти: Троянски кон се е насочил към банките в България

  • 19 август 2015 12:01

  • 5484
  • 0
Експерти: Троянски кон се е насочил към банките в България
©

Банковият троянски кон, наречен "Гози", бе засечен от експерти от "IBM Security X-Force". Те предупреждават, че опасният вирус се насочва към български банки за първи път в историята си, съобщава БТВ.

Според тях това е започнало в началото на август 2015 година.

Досега вирусът е атакувал САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Саудитска Арабия и Персийския залив. За първи път обаче той се насочва към източноевропейска страна.

Според анализатори от IBM, досега "Гози" е атакувал предимно англоезични страни и такива с голямо население, за да може да покрие възможно най-голям брой хора. Сега обаче се обръща към България. Има теории, че по този начин ще бъдат изпробвани нови методи на инфилтрация в банковия сектор в страни, където киберпрестъпността не е толкова често срещана и следователно защитата не е така добре развита, както на местата, които са честа мишена на подобни измами.

"Гози" е най-издръжливият банков вирус в света. За първи път е засечен през 2007 година, когато е бил разпространяван от малка група разработчици и насочен само към англоезични страни. През последните пет години той се е насочвал предимно към онлайн банкирането, като се наблюдават множество нови методи за заобикаляне на онлайн сигурността. До момента "Гози" се е насочва към само една мишена в дадена държава и я „тества“ няколко месеца, преди да се разпространи изведнъж и на широко.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини