Сенатор Тед Круз се кандидатира за президент на САЩ

  • 23 март 2015 20:20

  • 1297
  • 3
Сенатор Тед Круз се кандидатира за президент на САЩ
© Getty Images/Guliver

Сенаторът от Тексас Тед Круз обяви, че се кандидатира за президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

44-годишният Круз обяви кандидатурата си с реч в университета "Либърти", щата Вирджиния - най-големият християнски университет в САЩ, посочва БТА.

Круз е един от най-консервативните представители на Републиканската партия в САЩ.

Той разказа историята на семейството си и я посочи като пример за сбъдване на американската мечта. Круз е син на американка и кубинец, избягал от острова през 1957 г. Роден е в Канада. Когато е на три години, баща му изоставя семейството си и заминава за САЩ. Там обаче става дълбоко набожен и впоследствие се връща при тях и ги отвежда в САЩ. Днес бащата е евангелистки пастор.

През 2014 г. Тед се отказа от канадското си гражданство. Избран е в Сената през 2012 г. Той бързо си завоюва репутация на безкомпромисен консерватор. Печели уважението на активистите от Чаеното парти през 2013 г., когато принуди партията си да предизвика 16-дневна парализа на работата на правителството в неуспешен опит да попречи на финансирането на здравната реформа на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Круз е един от 47-те републикански сенатори, които подписаха неотдавна писмо до върховния духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей, в което го предупреждават, че каквото и да било споразумение по иранската ядрена програма, сключено със сегашната администрация, ще бъде невалидно след президентските избори през 2016 г., когато Обама напусне Белия дом.Той е и против политиката на отваряне на Белия дом към комунистическа Куба, родната страна на баща му.

Според неотдавнашна анкета на Ройтерс-Ипсос Круз е подкрепян от осем процента от американските републиканци. Най-голяма подкрепа - 21 процента, има бившият губернатор на щата Флорида Джеб Буш, брат на Джордж Буш-младши.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1297 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.27 | 23:27

3
Този пък да не е с фашизоидни наклонения?

2015.03.27 | 23:27

2
NYAMACHE DA ZASPYA MNOGO SE''RAZVALNUVACH''
свидетел

2015.03.27 | 23:27

1
Братушките ти Кремълските болшевишкимишоци още повече не могат да заспят, очаквайки треперейки новия Американски президент републиканец. Ще бъде краят на лабавата Обамова политика към матушката ви.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини