Съд в САЩ реши, че GPS данните от смартфоните могат да се взимат само след заповед

  • 10 март 2015 09:37

  • 1142
  • 0
Съд в САЩ реши, че GPS данните от смартфоните могат да се взимат само след заповед
©

Съдът в американския щат Калифорния излезе с решение, че е редно GPS данните от смартфоните да се взимат от полицията само след получено съдено разрешение. В момента тази информация се смята за "общодостъпна" и законът не изисква институциите да получават подобно разрешение, съобщава онлайн изданието Engadget, цитирано от Дневник.

Според съда хората имат основателно очакване, че информацията за тяхното местоположение ще остане поверителна дори и да става дума за ориентировъчни данни от използваните клетки на мобилната мрежа. В решението е посочено още, че мобилните телефони събират много информация за хората, като тя може да разкрива повече отколкото самите те биха искали да споделят. Съдът посочва, че хората имат гарантирани конституционни права и те трябва да се спазват.

Съдия Сюзън Илстън допълва, че четвъртата поправка на американската Конституция осигурява защита на хората. Нейният съд става поредният в САЩ, който взима подобна позиция. Решението не задължава законово институциите да го спазват, но подсказва, че съдът ще подхожда с особено мнение към взети по този начин данни, които са представени като доказателства.

В няколко американски щата вече има и приети закони, които да гарантират, че данните за местоположението ще могат да се взимат само след издадена съдебна заповед. "Това е важна победа в продължаваща десетилетие борба", казва пред онлайн изданието Motherboard Кевин Банкстън, който е един от директорите на New America Foundation, която е правозащитна организация. Той допълва, че крайната цел е подобен закон да бъде приет от американското правителство.

Последвайте канала на

1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини