САЩ дава 10 млн. долара за залавянето на лидера на "Ал Кайда" в Ирак

  • 04 октомври 2011 18:52

  • 4802
  • 1
САЩ дава 10 млн. долара за залавянето на лидера на "Ал Кайда" в Ирак
©

САЩ обявиха награда от 10 милиона долара за информация за местонахождението на лидера на Ал Кайда в Ирак - Ибрахим Аууад Ибрахим Али ал Бадри, известен като Абу Дуа.

Държавният департамент обяви, че той е включен в списъка на изявени терористи.

Мярката означава, че се замразяват всички негови евентуални авоари под юрисдикцията на САЩ и се забранява на американски граждани да му оказват материална подкрепа.

Освен това департаментът съобщи, че от програмата "Награди за правосъдие" ще бъдат изплатени 10 млн. долара за информация къде се укрива терористът.

Абу Дуа е обвинен като ръководител на мащабните операции на Ал Кайда в Ирак, допълва АФП. Сред тях е самоубийственият атентат срещу сунитска джамия в Багдад на 28 август, когато загинаха 28 и бяха ранени 37 души. Той е отговорен и за атентата срещу иракски полицаи на 5 май в Хила, обявен като отмъщение за ликвидирането на Осама бин Ладен. Тогава загинаха 24 полицаи и бяха ранени още 72 човека.

Само през март и април т.г. бойци на Ал Кайда в Ирак са извършили 23 нападения в страната.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ал кАЙДА

2011.10.05 | 05:21

1
Ние хубаво си гледаме нашите проблеми, но вижте какво споделя "Барак Обама" за България и българите: http://tinyurl.com/barack-obama-za-bulgaria (4-минутно интервю за БГ сайт) Надявам се нашата страна да има и по-добри дни!

Добави коментар

Водещи новини