Съветът за сигурност включи още джихадисти в черния си списък

  • 24 септември 2014 08:07

  • 1458
  • 0
Съветът за сигурност включи още джихадисти в черния си списък
© Getty Images/Guliver

Комитетът по санкциите към Съвета за сигурност на ООН включи в черния си списък над 10 чужди екстремисти или ръководители на кампании за набиране на средства и вербуване на бойци за бунтовнически групировки в Сирия, Ирак, Афганистан, Тунис и Йемен, предаде Ройтерс.

В черния списък беше включен Абд ал Рахман Мухамад Мустафа ал Кадули, иракчанин, който е високопоставен член на групировката "Ислямска държава" в Сирия и който преди това е бил заместник на лидера на Ал Каида в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи.

В черния списък попада и норвежецът Андерш Камерун Остенсвиг Дале, описван като член на Ал Каида на Арабския полуостров, който е пътувал няколко пъти до Йемен, за да се обучава в направата на самоделни взривни устройства, коли бомби и колани с експлозиви.

В списъка попада и Шафи Султан Мохамад ал Аджми, гражданин на Кувейт, водещ активна кампания по събиране на средства за сирийската групировка "Фронт ан Нусра", отбелязва БТА.

Решението на комисията към Съвета за сигурност на ООН да разшири черния си списък идва в момент, в който САЩ и пет близкоизточни страни нанасят удари по джихадистки позиции в Сирия и броени часове преди президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да председателства специално заседание на съвета, на което ще се приеме резолюция за мерки срещу чужденците, сражаващи се на страната на екстремистите в близкоизточни конфликти.

Проектът на резолюцията, който ще бъде одобрен на днешното заседание цели да попречи на набирането, организирането, транспортирането, подготовката и екипирането на хора, които да подготвят и извършват екстремистки атаки.

Смята се, че около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки.

Последвайте канала на

1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини