Барак Обама номинира нов посланик в Русия

  • 15 септември 2011 07:05

  • 577
  • 2
Барак Обама номинира нов посланик в Русия
©

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият номинира свой високопоставен съветник по въпросите за Русия за следващия посланик в Москва, съобщи Асошиейтед прес.

Съветникът Майкъл Макфол помогна в усилията на администрацията на Обама за "рестартиране" на отношенията между двете страни, отбелязва агенцията.

Номинацията му се очакваше още от месец май, когато представител на Белия дом потвърди съобщението на вестник "Ню Йорк таймс", че президентът Обама е решил да назначи Макфол за следващ посланик в Москва.

Според изданието 47-годишният Макфол, който не е дипломат от кариерата, е смятан за "архитект на политиката на "рестартиране" на отношенията между Вашингтон и Москва.

Сред стъпките към поставяне на ново начало в отношенията бяха подписването на нови договор СТАРТ за намаляване на стратегическите ядрени оръжия, отбелязва АП.

Избирайки Макфол, Белият дом къса с традицията от последните 30 години, когато от осем посланици в Москва само един бе непрофесионален дипломат, писа "Ню Йорк таймс" през май.

В същото време, избирайки човек от най-близкото си обкръжение, Обама подчертава решимостта си да запази руско-американските отношения като един от централните елементи на външната си политика, отбеляза изданието.

Последвайте канала на

БТА
577 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2015.02.05 | 08:21

2
По-добре не чувайте какво говори, а гледайте какво върши.

2011.09.15 | 12:54

1
Той да спре да разполага ракети около Русия вместо да назначава нов посланник.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини