Талибаните освободиха единствения US пленник

  • 02 юни 2014 07:01

  • 1318
  • 0
Талибаните освободиха единствения US пленник
©

Единственият пленен от талибаните американски войник - сержант Боуи Бъргдал, беше освободен след близо пет години в плен и е предаден на САЩ, пише в. "Монитор".

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият приветства освобождаването на американския войник. Той направи специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи, и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той "не е бил забравен".

До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джоуни Бъргдал. Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома, и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент. Като част от споразумението за освобождаването на Бъргдал Вашингтон предаде петима затворници от Гуантанамо под попечителството на Катар, според американски официални представители.

Конгресът на САЩ не е бил уведомен за военната операция по освобождаването на Бъргдал, защото животът на пленника бил в опасност, заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл. Той допълни, че това станало, защото военните трябвало да действат бързо, за да измъкнат Бъргдал. Само шепа хора знаели за операцията. "Не можехме да си позволим изтичане на информация където и да е по очевидни причини", каза Хейгъл.

Бъргдал беше освободен след месеци на непреки преговори между САЩ и талибаните, при които Катар действаше като посредник. Специалните сили на САЩ са прибрали Бъргдал при размяна в Източен Афганистан, без да се стигне до насилие. Твърди се, че той е в добро състояние, но е подложен на медицински преглед. 28-годишният Бъргдал, родом от американския щат Айдахо, е бил  заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г., около два месеца след пристигането си в страната.

За петимата талибани, за които беше разменен Бъргдал, сега отговаря Катар. Дейността им и придвижването им ще са ограничени, уточни служител на Пентагона.Петимата са високопоставени представители на талибанския режим. Един от тях е молла Хайрула Хаиркуа, който е бил министър на вътрешните работи, смятан за умерен и много влиятелен сред талибаните. Заловен е през 2002 г. от пакистанските власти и е предаден на американците. Другите освободени са молла Мохамед Фази, бивш заместник-министър на отбраната, молла Норула Нури, шеф на провинция Балх, молла Абдул Нак Уасиг, заместник-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и молла Мохамед Наби, най-малко известният от петимата, за когото се смята, че може би е свързан с терористичната мрежа „Хакани”, която вероятно е държала американския сержант.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини