Почина бивш министър на отбраната на САЩ

  • 27 март 2014 20:51

  • 1306
  • 2
Почина бивш министър на отбраната на САЩ
© Getty Images/Guliver

На 85-годишна възраст почина политикът-републиканец САЩ Джеймс Шлезинджър, заемал висши правителствени постове при трима американски президенти, съобщи Асошиейтед прес.

Бившият преподавател по икономика от университета във Вирджиния е известен с това, че като министър на отбраната на САЩ изгради внушителна стратегия за национална сигурност по времето на републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд. Той беше първият министър на енергетиката на САЩ при президента демократ Джими Картър. Преди това отговаряше за управлението на бюджета на Белия дом, заемал е поста председател на Комисията за атомна енергия и е бил директор на ЦРУ.

Джеймс Шлезинджър консултираше множество правителствени комисии в областта на отбраната и енергетиката и беше назначен от президента Джордж У. Буш за член на Консултативния комитет за национална сигурност.

Една от известните фрази на Шлезинджър, произнасяна по повод критиките му към доктрината за взаимно възпиране на САЩ и Съветския съюз по времето на Студената война, е "Възпирането не е заместител на отбраната".

Настойчивостта на Шлезинджър за увеличаване на бюджета на САЩ за отбрана водеше до напрежение между него и Конгреса, както и до чести сблъсъци с външния министър Хенри Кисинджър. В крайна сметка през 1975 г. президентът Форд го уволни и го замести с началника на кабинета си в Белия дом Доналд Ръмсфелд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.03.28 | 09:06

2
Такива работи трябва да са по-чести в САЩ.

2014.03.28 | 08:08

1
goliam praz

Добави коментар

Водещи новини