Вашингтон заклейми репресиите срещу демократични демонстрации по света

  • 27 февруари 2014 21:49

  • 1520
  • 6
Вашингтон заклейми репресиите срещу демократични демонстрации по света
©

САЩ заклеймиха нарастващото използване на въоръжените сили от от авторитарни режими по целия свят за потушаване на  демократични протести, предаде Франс прес.

"Авторитарни правителства по целия свят използваха силите за сигурност, за да утвърдят властта си и да елиминират дисидентството с риск да компрометират в дългосрочен план стабилността, сигурността и икономическото развитие на своята страна", се казва в годишния доклад на Държавния департамент за правата на човека в света през 2013 година.

От Судан до Площада на независимостта в Киев, като се мине през Сирия и далечните райони на Мианма, е необходимо да се  потърси отговорност от силите за сигурност за злоупотребите, които може да са извършили, ако страните искат да гарантират  прехода си към демокрация, подчертава докладът.

През 2013 г. "демокрациите в преход трябваше да се изправят пред предвидими спънки в стремежа си към политическа промяна" и  същевременно "новите демокрации се бореха да гарантират истинско управление и зачитане на върховенството на закона", продължава  докладът на Държавния департамент. Но според американската дипломация отчетността е от жизненоважно значение за  политическата и икономическата стабилност на тези страни.

Тазгодишният доклад се публикува в момент, когато светът отбелязва 65-тата годишнина от Общата декларация за правата на  човека. "Повече от 60 години след Общата декларация за правата на човека, пропастта между правата, дадени от закона, и  всекидневната реалност на мнозина, се задълбочава в света", констатира с тревога докладът, уточнявайки, че над една трета от световното население живее при авторитарни режими.

Докладът отбелязва репресиите срещу гражданското общество в крехките нови демокрации, появили се след "Арабската пролет".  Египет е специално прикован на позорния стълб заради "свалянето на избраното гражданско правителство и прекомерното използване  на силите за сигурност, включително за извършването на убийства и изтезания".

"По цял свят, милиони хора са лишени от граждански права, преследвани, тормозени или принуждавани да замълчат заради мненията си, подлагани на изтезания, произволно и незаконно задържани, принуждавани да работят в тежки условия и често при  липса на каквато и да е система за компенсации или контрол", алармира докладът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1520 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.03.07 | 15:14

6
Bravo!
Даниела

2014.03.07 | 15:14

5
В такъв случай, в доклада си Вашингтон би трябвало да включат и техния голям приятел Ф. Оланд за прекомерното използване силите за сигурност срещу многохилядния протест на граждани срещу еднополовите бракове, също така и другия им голям приятел Ердоган.

2014.03.07 | 15:14

4
Правило: Режим който не играе по тяхната гайда е не демократичен!

2014.03.07 | 15:14

3
сащ е умиращо мършаво куче,това е последният му предсмъртен вой.
AJ4A

2014.03.07 | 15:14

2
Кое е мършавото куче - това, което получава по 100 хил. долари на година или това, което живее с 4 хиляди лева на година???? Хайде сега сам си отговори на въпроса КОЕ КУЧЕ ПЪРВО ЩЕ ИЗВИЕ НА УМРЯЛО - това, което живее живота си или това, което тъне в мизерия и безправие и трудно успява да се нахрани и да си плати битовите сметки!!!! ЖАЛЪК НЕЩАСТНИК, ЖИВЯЛ ЖИВОТА СИ НАПРАЗНО!!!!

2014.03.06 | 11:05

1
Я ми припомнете как се справихте с протестите "Ние сме 99%", че съм забравил....

Добави коментар

Водещи новини