Болен от хепатит лаборант сее зарази сред пациенти

  • 03 декември 2013 11:18

  • 1637
  • 0
Болен от хепатит лаборант сее зарази сред пациенти
©

В американския щат Ню Хемпшир бивш служител на болница е осъден на 39-години лишаване от свобода за това, че е заразил с хепатит десетки души. Подсъдим е 34-годишният Дейвид Квятковски, който е болен от хепатит С, пише "dnes-24.com".

През своята кариера лаборантът успял да работи в цели 18 болници в седем различни щата. Той често бил уволняван, след като бил хващан да краде и да ползва наркотици. Всеки път обаче той успявал да си намери нова работа в ново болнично заведение.

Квятковски е крал обезболяващи от аптеките на болниците. Силно действащите лекарства, към които лаборантът се е бил пристрастил, той си инжектирал, а използваните спринцовки пълнил с физиологичен разтвор и връщал обратно в шкафа. Те обаче вече били заразени с неговата кръв.

В резултат от тези действия от хепатит С са заразени десетки пациенти. Към момента е известно за 46 болни: 32 в Ню Хемпшир, седем в Мериленд, шест в Канзас и един в Пенсилвания. Всичките те имат един и същ щам на вируса, който има и Квятковски. Двама от заразените от наркомана вече са починали.

По информация на АП, Квятковски също е успял да работи в болници в Мичиган, Ню Йорк, Аризона и Джорджия. Оттам информация за заразени не е постъпвала.

На заседание на съда през август Квятковски се призна за виновен по 16 точки от обвиненията. Прокурорът поиска 40 години лишаване от свобода. Защитата настоя за 30 години, разказвайки, че обвиняемият има психически проблеми, пристрастен е към алкохола и наркотиците, които са му замъглили съзнанието.

Мая Йорданова
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини