В. "Файненшъл таймс": САЩ да не балканизират нета

  • 06 ноември 2013 09:17

  • 1286
  • 1
В. "Файненшъл таймс": САЩ да не балканизират нета
©

Разкритията за дейностите на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и мащабът на извършваното от нея шпиониране на чужди граждани породиха разпалени дебати по света.

За някои разкритията, направени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, са причина за сериозна тревога предвид това, че агенцията събира огромно количество електронна информация за чуждестранни граждани. Други се опасяват, че изтичането на поверителна информация е отслабило американските разузнавателни служби, подривайки усилията им в борбата с тероризма, отбелязва
в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

Каквато и позиция да заеме човек в тези дебати, един общ страх би трябвало да обедини всички ни: опасността, че полемиката около АНС ще доведе до "балканизация" на интернет, рикът правителствата по света да реагират, като изолират мрежите си, за да защитят данните на гражданите си и да ограничат възможността на АНС да ги шпионира. Има множество признаци за движение в тази посока, предупреждава всекидневникът. След съобщенията, че САЩ са следили имейла на бразилската президентка Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, правителството й обяви, че смята да създаде собствена мрежова технология и дори осигурена национална служба за електронна кореспонденция. Европейският комисар по вътрешния пазар Мишел Барние предложи Европа да разработи собствен "Европейски информационен облак", независим от американския контрол, привежда примери "Файненшъл таймс".

Това развитие на нещата буди тревога. Глобалната мрежа е най-отворената платформа за комуникации на планетата. Тя е мотор и на световната икономика, тъй като представлява една пета от увеличението на брутния вътрешен продукт в напредналите икономики през последните пет години. Ако глобалната общност бъде разпокъсана на отделни национални мрежи, негативните икономически последици ще са огромни, подчертава вестникът. Фрагментирането на интернет ще е и политически подарък са авторитарни държави като Китай и Русия, които управляват затворени национални системи, за да ограничават информационните потоци.

Правителството на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият трябва да започне да действа за спиране на този процес. То трябва да даде на западните правителства гаранции, че дейностите на АНС стават по-открити и прозрачни. Интересите на американската национална сигурност трябва да бъдат уравновесени от търговските императиви. САЩ категорично искат да запазят значителния си капацитет за борба с тероризма, но защитата на ролята и репутацията на американските комуникационни компании и тяхното място в световната мрежа е ключова икономическа цел. Докато споровете около АНС продължават, САЩ са застрашени неограничените правомощия на агенцията в крайна сметка да навредят на американските интернет-компании, които олицетворяват технологичното лидерство на САЩ, допълва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
1286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.07 | 14:57

1
HA HA HA HA HA HA

Добави коментар

Водещи новини