САЩ: Не шпионираме безразборно

  • 29 октомври 2013 21:46

  • 693
  • 0
САЩ: Не шпионираме безразборно
©

Ръководители на американското разузнаване защитиха програмите си за електронно следене, но не коментираха твърденията, че САЩ са шпионирали чуждестранни лидери, предаде ДПА.

"Не шпионираме никого освен за валидни разузнавателни цели и работим единствено в рамките на закона", заяви директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър на изслушване в Конгреса. Той подчерта, че електронното следене е осуетило терористични нападения, като същевременно е защитило граждански свободи. Клапър заяви, че САЩ не шпионират незаконно американски граждани, нито подслушват "безразборно" граждани на други държави. САЩ събират разузнавателна информация по целия свят, но и други страни, сред които американските съюзници в Европа, също извършват разузнавателна дейност спрямо САЩ, отбеляза Клапър. Шпионирането на чуждестранни лидери е обичайна практика в събирането на разузнавателна информация, посочи той в отговор на въпрос.

Директорът на Агенцията за национална сигурност Кийт Алекзандър даде примери с осуетени терористични заговори в Европа. "За САЩ е чест и привилегия да знаем, че спряхме инциденти там", отбеляза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини