Помилваха момиче, разстреляло сводника си, изнасилил я когато била на 11 г.

  • 28 октомври 2013 07:48

  • 5196
  • 3
Помилваха момиче, разстреляло сводника си, изнасилил я когато била на 11 г.
©

Губернаторът на американския щат Джери Браун реши да пусне от затвора жена, която е била осъдена на доживотен затвор за това, че е убила като тийнейджър своя сводник.

Браун реши в петък да не предприема действия срещу решението на комисия по предсрочно освобождаване да пусне на свобода Сара Крузан, с което позволи решението на органа да влезе в сила, поясни говорителят му Евън Уестръп. Крузан е била само на 17, когато бе осъдена на доживот за разстрелването през 1994 г. на Джордж Гилбърт Хауърд в стая на мотел в Ривърсайд. В съдя тя заяви, че той е злоупотребявал с нея сексуално, още когато тя е била едва на 11 години, и я принуждавал да работи като малолетна проститутка.

Случаят стана знаков и бе използван от редица политици, сред които и сенаторът Лийланд Ий от Сан Франциско, в усилията им да намалят суровите наказания на тийнейджърите, осъдени на доживотен затвор. „Това е отдавна закъсняла справедливост“, коментира Ий пред „Лос Анджелис Таймс“. По думите му, случаят на Крузан е „перфектният пример, в който възрастните опропастяват децата. Имали сме налице един хищник, който я е следял, изнасилвал, принуждавал да проституира, и е нямало кой да й помогне“, каза още сенаторът.

Случаят на Крузан придоби широка публичност през 2010 г., когато правозащитната организация „Хюмън райтс уотч“ разпространи шестминутно интервю с момичето в YouTube. В края на същата година тогавашният губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер в последния си ден на власт намали присъдата й до 25 години с възможност за предсрочно освобождаване. Шварценегер обясни, че смята момичето за виновно в убийство първа степен, но разбира защитата й, че мъжът, който тя е убила, я е насилвал сексуално и е бил нейн сводник с години.

Последвайте канала на

Novini.bg
5196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.07.16 | 07:34

3
Не е трябвало изобщо да лежи.

2013.10.29 | 11:15

1
Браво! А у нас кога?

2014.04.16 | 16:43

2
Кво браво бе! Тя е лежала 20 години

Добави коментар

Водещи новини