САЩ призоваха държавите да спрат да купуват сирийски петрол и газ

  • 12 август 2011 21:17

  • 802
  • 1
САЩ призоваха държавите да спрат да купуват сирийски петрол и газ
© Guliver/Getty Images

САЩ призоваха днес страните по света да спрат да купуват петрол и газ от Сирия в опит да засилят натиска върху правителството в Дамаск да спре бруталното потушаване на демонстрациите срещу режима на президента Башар Асад, предаде Ройтерс.

"Призоваваме страните, които все още купуват сирийски петрол и газ, страните, които продължават да изпращат оръжия на Асад, страните, чиято политическа и икономическа подкрепа му дават утеха в неговата бруталност, да застанат на правилната страна на историята", каза американският държавен секретар Хилари Клинтън на пресконференция с норвежкия външен министър Йонас Гар Стьоре.

Клинтън, която смята, че най-добрият начин да се повлияе на Сирия е да се наложат санкции върху енергийната й индустрия, не отправи явен призив за оттеглянето на Асад.

"Президентът Асад загуби легитимността да управлява и е ясно, че Сирия би се справяла по-добре без него", заяви тя, повтаряйки изразяваната досега позиция на американското правителство.

Търговци заявиха днес, че швейцарските петролни фирми "Витол" и "Трафигура" са се съгласили да доставят гориво на Сирия.

Според тях сирийската държавна петролна компания "Ситрол" се е договорила да купи 30 000 тона бензин от двете фирми. По сегашни пазарни цени горивото ще струва на Сирия около 60 милиона долара.

Още не е ясно откъде "Витол" и "Трафигура" ще вземат бензина, но вероятно горивото ще дойде от средиземноморски рафинерии в Италия, Франция или Испания.

Последвайте канала на

802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.08.13 | 18:24

1
Не им ли писна да се месят във вътрешните работи на други държави! Все петрола и газът им е на дневен ред! На либийците им хвърлят бомби на иракчаните им хвърлят бомби е да им се незнае! Големи радетели за човешките права са да им се незнае,но само когато става дума за петрол!

Добави коментар

Водещи новини