Джон Кери пристигна в Пакистан

  • 31 юли 2013 20:27

  • 757
  • 0
Джон Кери пристигна в Пакистан
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери кацна в Пакистан късно в сряда, за да окаже натиск на новото правителство да елиминира укрепленията на ислямистските екстремисти, докато водените от САЩ военнослужещи на НАТО готвят изтеглянето си от Афганистан, предаде АФП.

Той пристигна в Исламабад малко преди 21 часа местно време. Кери ще се срещне с пакистанския президент Асиф Али Зардари, премиера Наваз Шариф и главнокомандващия армията генерал Ашфак Каяни.

Отношенията между САЩ и Пакистан през последните години бяха влошени заради кризата около убийството на лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен през май 2011 година. Исламабад настоява за прекратяване на атаките на американски безпилотни самолети срещу предполагаеми членове на “Ал Кайда” и талибани и възнегодува срещу настойчивостта на САЩ, че Пакистан трябва да направи повече, за да изкорени заплахата, която представляват ислямистските екстремисти.

Пакистан, където се шири отрицателна нагласа против Америка, се оплаква, че САЩ подценяват жертвите, които азиатската страна е дала в борбата срещу тероризма, в която твърди, че от 2001 година насам са загинали 40 000 души.

Вашингтон обаче таи надежда, че избирането на Шариф и осъществяването на изтеглянето на военнослужещите на НАТО от Афганистан предлагат нова възможност за подобряването на отношенията, както и за други реалистични цели.

Последвайте канала на

757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини