100 000 подкрепиха Сноудън в подписка

  • 24 юни 2013 21:31

  • 1454
  • 0
100 000 подкрепиха Сноудън в подписка
©

Петиция до американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да помилва Едуард Сноудън събра над 100 000 подписа, предаде АП. В публикуваната на сайта Whitehouse.gov подписка бившият консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) е наречен „национален герой”. В нея се посочва още, че той трябва незабавно да бъде помилван за всякакви престъпления, свързани с това, че е огласил тайни правителствени програми за събиране на телефонни и интернет данни.

Политиката на Белия дом е да отговаря на всяка петиция, която събере над 100 000 подписа, в рамките на 30 дни. Петицията за Сноудън изпълни това изискване за две седмици.

Белият дом не съобщи кога ще дойде отговорът от негова страна. Той обаче рутинно отказва да коментира петиции, свързани с въпроси на правоприлагането, включително молби за помилване, посочва БТА. Администрацията на Обама вече започна съдебно преследване срещу Сноудън по обвинения в шпионаж, припомня АП.

Малко по-рано днес бившият сътрудник на ЦРУ и бивш аналитик на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, обвинен в шпионаж от Вашингтон, който иска екстрадирането му, е в добро здраве и е в безопасност. Това заяви днес основателят на Уикилийкс, Джулиан Асандж, без да разкрива местоположението на американеца, който огласи съществуването на тайни американски програми за електронно следене, съобщи АФП.

„Ние знаем къде се намира Сноудън, той е на сигурно място и с висок дух”, повтори Асандж. Но „поради войнствените заплахи на американското правителство, ние не можем да дадем повече подробности за момента. За съжаление не можем да разкрием в коя страна се намира той”, посочи основателят на Уикилийкс. „Тази сутрин американският държавен секретар Джон Кери „нарече Сноудън предател, но той не е предател, не е шпионин, а човек, който разкри тайни и оповести пред обществото важна истина”, каза Асандж, който също се опасява, че ще бъде екстрадиран в САЩ заради публикуването от неговия сайт на стотици хиляди американски секретни документи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини