Братята Царнаеви са действали сами

  • 20 април 2013 19:54

  • 4268
  • 1
Братята Царнаеви са действали сами
©

Първоначалните данни от разследването сочат, че заподозрените извършители на двойния атентат на Бостънския маратон вероятно са действали сами. Това заяви днес пред Си Ен Ен началникът на полицията в Уотъртаун, където снощи бе прострелян и заловен Джохар Царнаев, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Полицейският началник Едуард Дивоу направи това съобщение след ареста на 19-годишния младеж, с което приключи мащабната операция по издирването му, заради която районът на Бостън бе блокиран. Преди това силите на реда убиха в хода на престрелка неговия 26-годишен брат Тамерлан Царнаев. Раненият във врата и крака Джохар Царнаев е настанен в същата болница, в която са на лечение 53-ма от 183-имата ранени от бомбените експлозии в понеделник, допълва ИТАР-ТАСС, като се позова на тв канал Ен Би Си. По сведения от местните здравни служби трима от ранените, постъпили в главната щатска болница в Бостън, са в тежко състояние.

Междувременно стана ясно, че преди две години до властите в САЩ е постъпило запитване за Тамерлан Царнаев от друга държава, която го е окачествила като привърженик на радикалния ислям и готов да се включи в нелегална групировка. Това се казва в разпространено днес съобщение на пресслужбата на ФБР, публикувано в американски медии и цитирано от ИТАР-ТАСС. Запитването към ФБР е било отправено от неуточнена държава в началото на 2011 г., което се базирало на информация, че Царнаев рязко променил възгледите си през 2010 г., когато се готвел да отпътува от САЩ за региона на запитващата страна. Според вестник "Вашингтон пост" тази страна е Русия. Целта на пътуването на чеченеца според запитването е била "да се присъедини към неназована нелегална групировка", съобщава ФБР.

Тогава експерти проучили телефонните разговори, влизанията в интернет сайтове и връзките с други лица на Тамерлан Царнаев, както и предишната му дейност. Освен това е имало разговори със самия него и негови роднини. Вследствие на проверките ФБР не е открило никакви данни за терористична дейност на младежа нито в САЩ, нито в чужбина, какъвто отговор бил изпратен на запитващата държава през лятото на 2011 г., съобщава бюрото. ФБР допълва, че Тамерлан Царнаев е притежавал т. нар. зелена карта (която дава право на пребиваване и работа в САЩ), а по-малкият му брат Джохар Царнаев е бил натурализиран гражданин на САЩ. И двамата са родени в Киргизстан, уточнява бюрото.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4268 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
livain

2013.04.21 | 13:06

1
много скалъпено звучи

Добави коментар

Водещи новини