ФБР иска да следи Gmail i Skype в реално време

  • 28 март 2013 20:16

  • 1455
  • 1
ФБР иска да следи Gmail i Skype в реално време
© Getty Images/Guliver

ФБР иска да има достъп до електронната поща в реално време, а не да получава, както сега, копия от изпратените писма след предварително искане до доставчика.

Това е станало ясно от изявление на главния юрисконсулт на ФБР Андрю Вайсман, съобщава сайтът "Слейт". На конференция с колеги той заявил, че за тази година службата е определила за свой приоритет разширяването на правомощията за следене на всякакви форми на интернет комуникация.

Като труднодостъпни за ФБР Вайсман посочил Gmail, гласовите чатове Google Voice и "Скайп" и базата за съхраняване на файлове Dropbox.

Според Вайсман правоохранителните органи нямат достатъчна правова основа за ефективно следене на престъпниците, използващи електронната поща и чатовете. По решение на съда те могат да следят дейността на потребителите на нивото на интернет доставчика. Повечето интернет услуги обаче шифрират данните, поради което ФБР вижда само част от информацията.

Според закон от 1994 г. доставчиците в САЩ са задължени да поставят техническо оборудване, чрез което, по решение на съда, службите могат да следят интернет потребителите. Това обаче не важи за интернет услугите, поради което ФБР работи над законодателни предложения, които да разширят правата на службата.

Опитът на властите да получат безпрепятствен достъп до комуникацията в интернет не е от вчера.Обществото обаче се съпротивлява, тъй като се смята, че под прикритието на националната сигурност се нарушават човешките права.

Преди година ФБР обяви търг за създаване на приложение, следящо за "подозрителни" съобщения в социалните мрежи в реално време. Системата събира данни от източници като фейсбук, туитър, ютюб и др.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
StreetDweller

2013.04.05 | 00:29

1
Ne che go iskat , te go pravqt . A programata za koqto govorqt , che sa obqvili tyrg e deistvashta ot dosta vreme!

Добави коментар

Водещи новини