Съдят сомалийски терорист в Ню Йорк

  • 06 юли 2011 07:31

  • 728
  • 0
Съдят сомалийски терорист в Ню Йорк
© gettyimages

Това е първият известен случай на тайно задържане на заподозрян терорист при управлението на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, отбелязва Франс прес.

Ахмед Абдулкадир Уарсам е бил арестуван на 19 април от американците в района на Персийския залив. Той е бил тайно държан на кораб на ВМС на САЩ, където е бил подложен на разпити "с цел извличане на разузнавателна информация", съобщиха американски официални представители.

Един от източниците увери, че обвиняемият е бил разпитван съобразно правилата на американската армия, които забраняват насилствени техники на разпит. Пожелалият анонимност източник Уарсам е разкрил "полезна информация", но не даде подробности.

Преди явяването му пред нюйоркския съд Уарсам е бил разпитан от ФБР. 25-годишният сомалиец е обвинен, че между 2007 и април 2011 г. е осигурявал оборудване, пари и обучение на ислямисти, свързани с "Аш Шабаб" и "Ал Кайда" на Арабския полуостров. Смята се, че е замесен в смъртта на най-малко един човек.

Сред обвиненията към него са и доставка на оръжия, експлозиви и комуникационна апаратура на "Аш Шабаб".

Заради ролята си на посредник между двете екстремистки групировки Уарсам може да получи смъртна присъда.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини