Русия спира транзита на зърно от Казахстан в отговор на забрана за внос

  • 02 октомври 2024 14:37

  • 296
  • 4
Русия спира транзита на зърно от Казахстан в отговор на забрана за внос
© Pixabay

Русия забрани транзита и вноса на зърно от Казахстан, както и на някои други земеделски продукти, по фитосанитарни причини. В това решение казахски износители видяха отговор на забрана на Астана за доставка руско зърно, предаде Ройтерс.

Казахстан планира реколта от рекордните 27,7 млн. метрични тона зърно тази година, като 9 млн. тона са предназначени за износ. Централноазиатската страна изнася зърно за Европа и Турция през руски пристанища.

Руската агенция за ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) обяви в становище, че от 23 септември автоматично се блокира издаването на фитосанитарни сертификати за зърно, зърнени продукти, слънчогледови семки, домати и чушки от Казахстан. Липсата на такива документи означава, че стоките не могат да пресекат границата.

Агенцията се обосновава, че мярката е насочена към запазване на фитосанитарното благополучие на Русия, развитието на местното производство и обемите на износ на руско зърно, плодове и зеленчуци, предаде БНР.

Русия разширява балтийските си пристанища, за да увеличи износа си на зърно

Казахстан от своя страна въведе пълна забрана на вноса на пшеница, включително от Русия, от 21 август заради очакваната рекордна жътва и неизчерпани миналогодишни запаси.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
296 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.02 | 14:44

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.02 | 15:52

4
Никога повече американско робство в България!

2024.10.02 | 14:47

2
виждате как действа рашизмът :)

2024.10.02 | 15:52

3
ПУКНИИ ИЗРОД

Добави коментар

Водещи новини