Владимир Путин поведе жерави с мотоделтаплан (снимки+видео)

  • 06 септември 2012 08:49

  • 2359
  • 0
Владимир Путин поведе жерави с мотоделтаплан (снимки+видео)
©

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се включи в проекта на руски орнитолози "Полет на надеждата" за спасяване на рядък вид бели сибирски жерави, които са на изчезване, съобщи АП.

Облечен в бял костюм, за да имитира възрастен жерав, Путин участва с мотоделтаплан в експеримент, чиято цел бе да да поведе ято отгледани в плен птици, за да се научат да следват своя водач при миграцията си към Централна Азия. РИА Новости съобщи, че Путин направил общо три полета, единият от които опознавателен. При следващия полет го последвал само един от жеравите, което президентът отдаде на силните ветрове, заради които делтапланът летял по-бързо от обичайното. При последния полет пет птици тръгнали след него, но след няколко обиколки останали само две.

"Много ми хареса тази програма и половин година се готвих за този експеримент", разказа Путин, който пристигна в орнитологичната станция Кушеват на път за срещата на върха на АТИС във Владивосток. Той си купил апарата със собствени средства и започнал да се упражнява да го управлява в централните части на Русия. Президентът каза, че ще даде мотоделтаплана на учените за по-нататъшната им работа. Прессекретарят Дмитрий Песков каза, че цената на машината е около 700 хиляди рубли, съобщи ИТАР-ТАСС. Путин изрази задоволство, че всички програми за защита на животни като тигри, леопарди, в които е участвал, работят успешно.

Последвайте канала на

БТА
2359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини