Руският президент намекна, че катастрофата, при която загина Евгений Пригожин, е предизвикана от гранати

  • 05 октомври 2023 21:58

  • 2106
  • 0
Руският президент намекна, че катастрофата, при която загина Евгений Пригожин, е предизвикана от гранати
© Getty images (архив)

Не е имало външно въздействие върху самолета, в който загина създателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати, заяви на годишната среща на международния дискусионен клуб "Валдай" днес в Сочи руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Путин намекна, че катастрофата, при която на 23 август загинаха Пригожин и спътниците му в частен самолет "Ембрайер" в Тверска област, е предизвикана от ръчни гранати, взривили се вътре в машината, а не от ракетна атака. Загинаха десет души, сред които двама от високопоставените приближени на собственика на ЧВК "Вагнер".

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа

"Знам, че вероятно във въздуха остава да витае въпросът какво се случи с ръководството на компанията. Знаем за авиокатастрофата, ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин ми докладва буквално дни след това. В телата на загиналите в катастрофата са открити парчета от ръчни гранати. Не е имало външно въздействие, това вече е установен факт - резултат от експертизата, направена от Следствения комитет на Русия", каза Путин.

Руският президент допълни, че не е имало изследване за наличието на алкохол и наркотици в телата на загиналите, макар да е трябвало да бъде направена подобна експертиза. "За съжаление такова изследване не се направи, макар и да знаем, че след определени събития в централата на компанията в Санкт Петербург бяха намерени не само 10 милиарда рубли, но и пет килограма кокаин. По мое мнение такова изследване трябваше да бъде извършено. Ето, каквото се знае, ви го казах. Искам да ви кажа, че попитах председателя на Следствения комитет дали мога да говоря. Той ми каза, че мога, защото има установен факт", заяви президентът.

Ройтерс отбеляза, че следователите по случая с авиокатастрофата все още не са направили публично изявление. Медията посочи, че бунтът на Пригожин от 23-24 юни тази година е бил най-голямото изпитание за Путин от идването му на власт през 2000 г.  

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2106 0

Свързани новини

Водещи новини