Читатели попълвали списъка на "Миротворец"

  • 25 юли 2023 16:29

  • 1843
  • 0
Читатели попълвали списъка на "Миротворец"
© Миротворец
Слушай новината Слушай новината

Сигнали от читателите си използва сайтът "Миротворец", за да попълва списъка си с врагове, озаглавен "Чистилище", показва проверка на "24 часа".

Изданието се поддържа от неправителствена организация и в основано през 2014 г. от украинския политик и активист Виктор Тука. То нашумя у нас, след като в него попаднаха няколко българи, сред които зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин и евродепутатът Елена Йончева. То твърди, че разследва „признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния закон и ред”. 

Симеон Славчев иска охрана от МВР и ДАНС заради "Миротворец"

Списъкът "Чистилище", в който попаднаха българите, оказва се, приема читателски сигнали. За да попадне човек в него, трябва да отговаря на един от 10-те признака, изброени от авторите:

Сепаратисти;

Автори и разпространители на антиукраинска пропаганда;

Хора, които помагат на окупатори;

Членове на терористични организации, които непряко участват във военни и терористични действия;

Бойци в незаконни военни формирования и терористи;

Чужди наемници;

Предатели на Украйна (служители на правоприлагащите органи на Украйна и държавни служители, преминали на страната на агресора и терористите);

Военни престъпници (военнослужещи на Руската федерация, воюващи срещу Украйна на нейна територия);

Руски окупатори (военнослужещи на Руската федерация, намиращи се в окупираните територии на Украйна, но не участващи във военни действия);

Нарушители на държавната граница на Русия.

Костадинов: Включен съм в списъка на „Миротворец“ от българин

От сайта посочват, че всеки ден проверяват стотици сигнали. Искат получените данни задължително да съдържат пълно име, страна на човека, описание на признаци на извършени или продължаващи престъпления и друга важна информация, както и източници в интернет. Към писмото трябва да бъдат приложени подходящи снимки, екранни снимки и кадри от видеоклипове. Не е ясно как точно се определя дали сигналът е достоверен.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини