Осми пакет санкции срещу Русия: ЕС близо до споразумение за таван на цените на руски петрол

  • 05 октомври 2022 09:28

  • 777
  • 7
Осми пакет санкции срещу Русия: ЕС близо до споразумение за таван на цените на руски петрол
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Държавите членки на ЕС се доближават до постигане на споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, докато се стремят да намалят приходите на Кремъл и допълнително да накажат Москва за войната ѝ в Украйна, съобщи "Файненшъл таймс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13969

Посланиците на страните от Съюза се срещнаха във вторник вечерта в Брюксел, за да уредят последните детайли по осмия пакет от санкции на единния блок срещу Москва, включително предложението за таван на цената на руския суров петрол, доставян до държави извън ЕС. Мярката се договаря от месеци между партньорите от Г-7.

Длъжностни лица, информирани за преговорите, посочиха пред "Файненшъл таймс", че точните подробности за горна ценова граница на изнасяния от Русия петрол няма да бъдат включени в договорения пакет и че за прилагането им ще е необходимо ново единодушно съгласие.

И "Политико" (Politico) цитира седем неназовани европейски дипломати, според които е постигнато предварително съгласие за осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва ценови таван на руския петрол.

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

Решението за действителна цена или ценови диапазон на бъдещата горна граница все още не е взето, отбелязва "Политико", добавяйки, че Съединените щати са предположили, че тази информация може да "дойде до няколко седмици".

ЕС е подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет със санкции в отговор на решението на руския президент Путин да засили значително своята повече от 7-месечна война срещу Украйна, като премине към анексиране на четири от регионите на страната и обяви частична мобилизация, за да подсили армията си.

Европейският длъжностните лица възнамеряват да се съберат отново в сряда, за да подпишат окончателната версия на текста на пакета от санкции, след което той ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Пълното прилагане на горна граница на цените на петрола обаче ще изисква консенсус между членките на Г-7 за правилното ниво на тавана и ефективността му ще зависи до голяма степен от това дали основните вносители на руски петрол, които са извън ръководената от Г-7 коалиция, ще се съгласят.

Сред другите мерки в пакета ще бъдат редица по-строги ограничения върху вноса в Русия, посочва още "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
777 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 12:48

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.05 | 11:31

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИ

2022.10.05 | 10:32

5
"Който гроб копае други му,сам пада в него".

2022.10.05 | 09:45

3
А е стига с вашите санкции и простотии и стига сте се правили на луди,а почвайте да махате измислените по пет данъка за всичко и ток,вода и горива само в държавни ръце.

2022.10.05 | 09:46

4
Само малоумници управляват еврогейщината и затова ни докараха до това положение,малоумно е да се лишаваш от ресурси защото някой водел война,а това че подкрепяш война ако купуваш газ е върха на малоумието,сега трябва еврогейщината да се самонакаже,че така вдигнаха цената на ресурсите,че на бляда даже му е изгодно да има война.
РОССИЯ КАПУТ

2022.10.05 | 09:39

1
ЩЕ СИ ВАРЯТ УШАНКИТЕ ЗА ЧАЙ !!!

2022.10.05 | 09:41

2
Не виждам ушанките да се притесняват,че еврогейците останали без ток и нефт,а врогейците вече се варят за чай,вече почти навсякъде има бунтове и ще се засилват.

Добави коментар

Водещи новини