АЕЦ "Запорожие": Украйна се подготвя за "най-лошото"

  • 18 август 2022 16:30

  • 7060
  • 5
АЕЦ "Запорожие": Украйна се подготвя за "най-лошото"
© Getty Images (архив)

Украйна се подготвя за „най-лошия“ сценарий с АЕЦ „Запорожие“, гласи заглавие на Би Би Си. Екип на телевизията е бил поканен на ученията за реакция при ядрен инцидент в близост до централата.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

„Много сме притеснени. Ситуацията се промени драматично след като руснаците започнаха да стрелят по този район на 5 август“, сподели украинският енергиен министър Херман Халушченко. Според него ситуацията в централата наближава критичен момент.

От началото на войната АЕЦ „Запорожие“ е под руско владение, но централата продължава да се „стопанисва“ от украински екипи от специалисти. През последните две седмици мястото е подложено на сериозен обстрел като Москва и Киев се обвиняват взаимно кой е виновен за него.

Руското министерство на отбраната: Може да затворим Запорожката АЕЦ, ако обстрелът срещу нея продължи

В същото време по-рано днес от руска страна увериха, че не разполагат тежки оръжия във и около Запорожката АЕЦ.

Там има само части, осигуряващи безопасността. Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на Запорожката АЕЦ, се казва в официално изявление на руското министерство на отбраната.

В същото време МО на Русия казва, че централата може да бъде затворена, „ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението. На брифинг Игор Кирилов, ръководител на руските сили за радиоактивна, химическа и биологическа защита, заяви, че резервните системи за поддръжка на централата са били повредени в резултат на обстрела. По думите му в случай на авария радиоактивният материал ще обхване Германия, Полша и Словакия, информира bTV.

Над 40 страни призоваха Русия да изтегли незабавно войските си от Запорожката АЕЦ

На посещение в страната са генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Ердоган. Москва обвинява Киев, че са подготвили „грандиозна провокация“ около атомната електроцентрала. Целта им, според руснаците, е да я обстрелят и после да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че спешно трябва да се проведе инспекция на обекта от Международната агенция за атомна енергия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
7060 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.18 | 18:09

5
Украйна и друг път е патила от ''безаналогова'' техника :)
Еми...

2022.08.18 | 17:01

1
И на децата е ясно кой лъже - същата държава, която лъжеше, че няма да напада Украйна през февруари, че войната няма да засегне мирните украинци, че не води война, за да окупира територии и т.н. Рашистан - недоговороспособен клозет.
значи

2022.08.18 | 18:02

4
значи държиш атомна електроцентрала в ръцете си 6 месеца и тъкмо да изключиш електроподаването на противника и да си я подключиш към своята енергопреносна система и почваш да си я бомбандираш. съвсем сте изглупяли бе балъци

2022.08.18 | 17:06

2
++++++++++++
На Русия никой

2022.08.18 | 17:39

3
не вярва!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини