105-И ДЕН ОТ ВОЙНАТА: Ожесточени сражения в Донбас, Киев сменя тактиката

  • 08 юни 2022 20:10

  • 12683
  • 10
105-И ДЕН ОТ ВОЙНАТА:  Ожесточени сражения в Донбас, Киев сменя тактиката
© Getty Images (архив)

105-и ден от руската инвазия в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13437

Проследете най-важните новини в развитие:

Последвайте канала на

23:02 | 08 юни 2022

Украйна се надява да спечели 1,5 милиарда евро от износ на електричество за ЕС до края на годината

Украйна се надява да спечели 1,5 милиарда евро от износ на електричество за ЕС до края на годината и да спечели още в бъдеще, след като получи права за износ на електроенергия за съюза. Това заяви Лана Зеркал, съветничка на украинския министър на енергетиката, цитирана от БТА.

Украйна започна да планира разкачване от руската и беларуската електрически мрежи през 2014 г., след като Русия анексира Крим. Украйна тестваше автономията на енергийната си система през февруари, когато започна руската инвазия и това принуди Киев да се разкачи напълно от мрежата на съседите си, 2,5 години по-рано от предвиденото.

Прочети още...
22:13 | 08 юни 2022

Смениха правителството на Донецката народна република

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин подписа днес указ за оставка на премиера и правителството ѝ, съобщи БТА.

"Обявявам оставката на правителството", се казва в текста на указа, публикуван на сайта на лидера на ДНР. Документът изпраща в оставка премиера Александър Ананченко. С друг указ на поста премиер на ДНР е назначен Виталий Хоценко.

Прочети още...
19:09 | 08 юни 2022

Русия и Украйна си размениха телата на 50 убити войници

Русия и Украйна си размениха телата на 50 убити военнослужещи, сред които и труповете на 37 украински бойци от разположения в Мариупол завод „Азовстал“, съобщава БТА, позова на украинското министерство на реинтеграцията на временно окупираните територии.

Ведомството посочва на сайта си, че размяната се е осъществила на фронта в югоизточната украинска Запорожка област и че тази практика ще продължи. 

Прочети още...
18:58 | 08 юни 2022

Украинските сили обмислят изтегляне от Северодонецк

В 105-тия ден от началото на войната украинските сили обмислят тактическо изтегляне от град Северодонецк в Донбас.

Според украинския управител на Луганска област Сергий Гайдай, украинските войски в Северодонецк могат да се изтеглят до по-добре укрепени позиции. През последните седмици по улиците на града има постоянни сражения, а според Гайдай руският обстрел е 24-часов, предаде БНР.

Прочети още...
17:51 | 08 юни 2022

Украинският посланик в Германия разкритикува Меркел

Посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник отправи остри критики срещу бившата канцлерка Ангела Меркел за това, че тя е оправдала своята политика по отношение на Русия, водена през нейното продължило 16 години управление, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За съжаление, нямаше дори намек за самокритичноств нейното първо интервю след смяната на властта преди шест месеца, заяви Мелник пред ДПА днес. "Коментарите на бившата канцлерка за непогрешимостта на нейния курс по отношение на Русия и нейното прекалено меко отношение към диктатора Путин са обезпокоителни", добави той.

Прочети още...
17:22 | 08 юни 2022

Захарова: Забраната за прелитане на самолета на Лавров беше "пещерен метод" да се демонстрира единството на Европа

Европейците се опитаха с „пещерен метод“ да демонстрират единство в редиците си като забраниха полета на самолета на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров до Сърбия, заяви говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова по телевизия „Матч ТВ“, предаде ТАСС. 

Захарова допусна, че като не са позволили на ръководителя на руското външно министерство да пристигне в Белград, "редица младонатовци насъскват срещу Сърбия". По думите й чрез тези действия "те просто се опитват да демонстрират единство в редиците си с такъв странен, наистина пещерен метод“, каза Захарова.

Прочети още...
15:49 | 08 юни 2022

Руско радио пусна украинския химн

"Украинският химн прозвуча в ефира на руското радио "Комерсант," написа в. "Украинская правда".

Прочети още...
15:29 | 08 юни 2022

Главният равин на Москва е напуснал Русия заради натиск да подкрепи войната в Украйна

Главният равин на Москва е напуснал Русия, след като е бил подложен на натиск да подкрепи руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от негов роднина.

Прочети още...
15:25 | 08 юни 2022

Фон дер Лайен: Храната е част от терористичния арсенал на Кремъл

Храната е превърната в част от терористичния арсенал на Кремъл и ние не можем да толерираме това, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, цитирана от БНР.

Прочети още...
14:41 | 08 юни 2022

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни, заяви днес пред Европейския парламент председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук.

Прочети още...
14:35 | 08 юни 2022

Сергей Лавров: За организирането на среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски е необходимо първо да бъдат възобновени преговорите

За организирането на среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски е необходимо първо да бъде възобновен преговорният процес между Москва и Киев. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след преговорите с турския му колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, цитиран от световните агенции, предаде БТА.

Прочети още...
14:18 | 08 юни 2022

Турция изрази оптимизъм за създаване на коридор за износ на зърно от Украйна

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази оптимизъм относно реализацията на идеята на ООН за създаване на коридор за износ на зърно от Украйна, предаде Анадолската агенция.

Прочети още...
13:37 | 08 юни 2022

US посланикът в Русия с призив: Не затваряйте посолството ни

Русия не бива да затваря американското посолство заради войната в Украйна, защото двете най-големи ядрени сили трябва да продължат да разговарят. За това апелира американският посланик в Москва Джон Съливан.

Прочети още...
13:18 | 08 юни 2022

Над 23 милиона тона зърно и маслодайни семена са блокирани в Украйна

Повече от 23 милиона тона зърно и маслодайни семена остават блокирани в украинските черноморски пристанища, като корабите не могат да ги напуснат поради руските действия, писа премиерът Денис Шмигал в своя Телеграм канал.

Прочети още...
12:48 | 08 юни 2022

Украинци показаха удар по руски военни

"Войници от 35-а отделна бригада на морската пехота на Украйна удариха руска военна техника", предаде киевската медия УНИАН.

Прочети още...
12:24 | 08 юни 2022

Тодор Тагарев: Рано или късно ще се потвърди, че България изнася оръжие за Украйна

Рано или късно ще се потвърди, че България изнася индиректно оръжие за Украйна. Няма нищо лошо това да стане явно. БСП разчита на русофилските настроения на своя електорат и затова не иска да се знае. Това заяви бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Прочети още...
12:01 | 08 юни 2022

Фон дер Лайен: Само през Черно море повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме

Светът има нужда украинските пристанища да бъдат отворени, защото повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме само през Черно море. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Прочети още...
11:54 | 08 юни 2022

Площад в Москва ще носи името на Донецката народна република, а улица или площад - на Луганската

Жителите на Москва гласуваха пространство близо до посолството на САЩ да започне да се нарича Площад на Донецката народна република (ДНР), предаде ТАСС, като се позова на изявление, публикувано в сайта на московското кметство.

Прочети още...
11:45 | 08 юни 2022

Русия подготвя референдум в окупиран украински район

Украинската Запорожка област планира през тази година да произведе референдум за влизане в състава на Руската федерация. Това заяви за ТАСС Владимир Рогов от поставения от Москва главен съвет на военногражданската администрация на областта, предаде БТА.

Прочети още...
10:09 | 08 юни 2022

Норвегия дари 22 гаубици на Украйна

Норвегия дари 22 самоходни гаубици на Украйна, включително резервни части, боеприпаси и друго оборудване, заяви днес норвежкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Прочети още...
10:02 | 08 юни 2022

Украйна публикува Книга на екзекутурите

Украйна планира следващата седмица да издаде специална "Книга на екзекуторите" с потвърдена информация за военни престъпления, извършени от руската армия. Сред изброените лица ще бъдат не само тези, които са извършили военните престъпления, но и техните командири, пише "Сега".

Прочети още...
07:15 | 08 юни 2022

ЕП обсъжда шестия пакет със санкции срещу Русия

Председателят на Върховна рада на Украйна Руслан Стефанчук ще бъде в центъра на вниманието този понеделник в Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите ще обсъдят и шестия пакет санкции срещу Русия, който предвижда спиране на 90% от руския петрол за Европа до края на годината.

Прочети още...
07:08 | 08 юни 2022

Лавров е в Турция, обсъжда с Чавушоглу мирните преговори с Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е на работно посещение в Турция. Очаква се основна тема на разговорите с турския му колега Мевлют Чавушоглу да бъдат перспективите за възобновяване на мирните преговори с Украйна. 

Прочети още...
07:02 | 08 юни 2022

Зеленски отрече руските войски да са постигнали пробив в Донбас

Руските войски не са пробили все още отбраната на украинските сили в Източна Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от ДПА.

Прочети още...
06:59 | 08 юни 2022

Над 1000 украински пленници са отведени в Русия за следствени действия

Над 1000 украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия, за да бъдат извършени следствени действия срещу тях, предаде ТАСС, като се позова на свой източник в руските правоохранителни органи.

Прочети още...
06:55 | 08 юни 2022

Меркел осъди инвазията в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение", каза бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста си, цитирана от ДПА.

Прочети още...
06:51 | 08 юни 2022

Световната банка одобри нови 1,49 милиарда долара за Украйна

Световната банка съобщи, че управителното ѝ тяло е одобрило отпускането на нови парични средства за Украйна в размер на 1,49 милиарда долара, за да ѝ се помогне в изплащането на заплатите на държавните служители и социалните работници.

Прочети още...
06:41 | 08 юни 2022

Засилват се атаките срещу украинския град Николаев

Обстановката там е много по-опасна в сравнение с преди две седмици, за това съобщи председателят на военната администрация на Николаевска област Виталий Ким.

Novini.bg
12683 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.06.08 | 20:52

6
Николаев , след него Одеса по пътя на Херсон ! И така до полската граница ! А може и по - нататък !

2022.06.10 | 04:11

10
Малко ли си тъп?Тъп селяк
Гнусния Пинокио

2022.06.08 | 22:15

9
Пълни лайнари и отврати
Гнусния Пинокио

2022.06.08 | 22:15

8
Гадните лайняни укри стават само да мажат чужди квартири и телевизори с лайна
Гнусния Пинокио

2022.06.08 | 22:14

7
Слава Росии
До ПАУЛА

2022.06.08 | 20:38

5
ПАУЛА, ДАЙ СИ ТЕЛЕФОНА . ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА И ПАУЛА .
oo

2022.06.08 | 19:15

4
lainen bokluk ot kade na kade rusia e vinovna tce cernilkite imat po 15 deca i ne mogat da gi izhranvat
Анонимен

2022.06.08 | 18:55

3
Нагли руснаци. Представяте ли си? Наричат поробването на Украйна, освобождение. Господ трябва да се самосезира и да унищожи тази нация до корен.
Invalid and invalidna karta

2022.06.08 | 17:50

2
Всички санкции е тероризм срещу обинкновени хора, пенсионери и хора с увреждане.

2022.06.08 | 10:54

1
Друго не се очаква.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини