ВОЙНАТА ДЕН 100: Прогнозите за близък финал на войната не са оптимистични

  • 03 юни 2022 21:44

  • 5207
  • 27
ВОЙНАТА ДЕН 100: Прогнозите за близък финал на войната не са оптимистични
©

Преди 100 дни започна руската инвазия в Украйна. 

Проследете най-важните новини в развитие:

Последвайте канала на

22:49 | 03 юни 2022

Началникът на американския генерален щаб пристигна във Финландия, за да подкрепи присъединяването ѝ към НАТО

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, за да засвидетелства подкрепата на САЩ за присъединяването на Финландия заедно с Швеция към НАТО, което за момента е блокирано от Турция, съобщи БТА.

"Ясно е, че от военна гледна точка Финландия и Швеция, ако кандидатурите им бъдат одобрени, ще подсилят военните способности на НАТО", заяви генерал Мили пред медиите.

Прочети още...
22:41 | 03 юни 2022

Френски доброволец е убит в Украйна

Французин е бил убит "по време на сражение" в Украйна, съобщи френското външно министерство, цитирано от БТА.

В писмения си отговор на журналистически въпрос за смъртта на френски доброволец в Харковска област министерството не съобщи подробности.

Прочети още...
22:17 | 03 юни 2022

Макрон: Путин допусна историческа и фундаментална грешка като атакува Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че неговият руски колега Владимир Путин е допуснал историческа и фундаментална грешка, като е атакувал Украйна. Той добави, че Путин днес е изолиран, съобщава БТА.

"Мисля това и му го казах, че той допусна историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята", подчерта Макрон днес, когато се навършват 100 дни от конфликта в Украйна.

Прочети още...
21:55 | 03 юни 2022

Алина Кабаева и децата на Песков попаднаха в новия списък със санкции на ЕС срещу Русия

Oснователят и главен изпълнителен директор на "Яндекс" Аркадий Волож, бившата гимнастичка Алина Кабаева и децата на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков са сред лицата, срещу които ЕС е наложил лични санкции. В списъка са включени общо 65 души и 18 компании.

Личните ограничения са част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, които влязоха в сила днес, съобщава БТВ.

Прочети още...
20:40 | 03 юни 2022

Путин: Русия няма вина за кризата на световния пазар на храните

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ситуацията ще се влоши, защото британците  и американците наложиха санкции върху нашите торове", каза Путин в интервю за националната телевизия.

Прочети още...
19:43 | 03 юни 2022

Полша реже част от помощите за украински бежанци

6 милиона и 600 хиляди украинци са били принудени да напуснат родината си. Най-много са потърсили спасение от войната в Полша - 3,5 милиона. В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия - 64 000, а в Белгия са 45 000.

Полша. Гарата Пшемишъл близо до границата с Украйна. От началото на войната огромна част от бежанския поток е преминал оттук.

В началото на войната хората ходеха при близки или приятели във Варшава или в Германия. Но сега просто напускат бомбардираните градове без да знаят къде отиват, какво ще правят, при какви условия ще живеят, казва Игор Воронин, доброволец.

Прочети още...
19:30 | 03 юни 2022

Казахстан преименува сорта си експортен петрол заради риска да попадне под санкциите срещу Русия

Казахстан променя името на петрола, който изнася през руските морски пристанища, на Казахстанска експортна смес от суров петрол (Kazakhstan Export Blend Crude Oil - KEBCO), за да го разграничи от петрола с произход от Русия и да избегне рискове от санкции и евентуални проблеми с финансови операции, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Поради скорошни значителни геополитически промени и за да се избегне негативният ефект от промените върху износа на казахстански петрол, осъществяван през руски пристанища", от юни 2022 г. се прилага новото наименование за експортния сорт казахстански петрол, пише местният производител на петрол "СНПС-Актобемунайгаз" (CNPC-Aktobemunaigaz), който транзитира своя петрол през руски пристанища, в отговор на въпрос на информационната агенция.

Прочети още...
19:09 | 03 юни 2022

Министерство на туризма удължава срока за възстановяване на средства по програмата за хуманитарна помощ

Министерството на туризма удължава срока за кандидатстване по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна за отчетния период от 01 май – 31 май 2022 г., съобщават от пресцентъра на министерството.

Програмата стартира на 1 юни, но поради обстоятелството, че 4 и 5 юни са почивни дни и това е последното кандидатстване по Програмата за периода 24 февруари – 31 май, Министерство на туризма удължава срока за кандидатстване до 16:30 часа на 6 юни.

Прочети още...
18:55 | 03 юни 2022

Международен анализатор: Блицкригът на Путин се провали, отпорът на Запада даде резултат

Целите на войната в Украйна се промениха в една негативна за Русия посока. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ международният анализатор Димитър Гърдев.

Очакванията на Путин за блицкриг в началото са му давали основания за действия, които претърпяха неуспех. Затова се наложи промяна на тактиката, стесняване на фронта, заяви той.

 
Прочети още...
17:52 | 03 юни 2022

Президентът на Сенегал към Путин: Африканските страни са жертви на конфликта ви с Украйна

Президентът на Сенегал Маки Сал, който е ротационен председател на Африканския съюз, помоли днес Владимир Путин "да осъзнае", че африканските страни са жертви на конфликта в Украйна, съобщи БТА, визирайки опасенията от световна продоволствена криза.

Прочети още...
17:45 | 03 юни 2022

Сепаратисти от ДНР с видео до Путин, не искат да се бият на първа линия

Сепаратистки бойци на прокремълската Донецка народна република, воюващи в района на Херсон, се обърнаха към президента на Русия Владимир Путин с искане да ги изтегли от Херсонска област. В клипчето военните разказват колко са болни, а видеото прилича на колективен медицински сеанс. 13 души от „инвалидната рота“ съобщават конкретните си оплаквания, сред които кашлица и високо кръвно и искат намесата на руския президент, пише Offnews.

Прочети още...
17:33 | 03 юни 2022

Бивш премиер на Путин напусна Русия

Михаил Касянов, първият министър-председател на руския президент Владимир Путин (2000-2004 г.), минал оттогава в опозиция, съобщи днес, че се намира в чужбина, след като се бе обявил против войната в Украйна, предаде Франс прес.

Прочети още...
17:15 | 03 юни 2022

Проф. Евгений Дайнов: Путин е престъпник, равен на Хитлер

Путин е престъпник, равен на Хитлер. Това написа в профила си във „Фейсбук“ политологът проф. Евгений Дайнов.

Прочети още...
16:09 | 03 юни 2022

Руското МВнР привиква шефовете на US новинарски агенции в Москва, за да им обясни какви последствия ги чакат

Министерството на външните работи на Русия призова в понеделник, 6 юни, шефовете на американските осведомителни агенции, които упражняват своята дейност в Москва, да се явят в сградата на ведомството, за да им бъде разяснено какви ще са последствията за тях след новия пакет санкции, които наложи САЩ на Руската федерация заради войната в Украйна.

Прочети още...
16:05 | 03 юни 2022

Руските телевизии в пълно мълчание за 100-тния ден на войната

Руските телевизии не споменават никъде днес, че войната в Украйна, наричана от тях "специална операция", продължава вече цели 100 дни. Това съобщава службата за мониторинг на Би Би Си, цитирана от "Сега".

Прочети още...
15:19 | 03 юни 2022

Украйна идентифицира руски снайперист, убил цивилен в Киев

Във "Фейсбук" профила си главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова публикува снимка на руски снайперист, убил цивилен в Киев. 

Прочети още...
15:00 | 03 юни 2022

Лукашенко съгласен Украйна да изнася зърното си през Беларус

Беларус има готовност да помогне на Украйна да изнася зърното си, за да помогне за спиране на разрастващата се продоволствена криза. Това заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от "Ройтерс" и агенция БелТА.

Прочети още...
14:48 | 03 юни 2022

Зеленски на 100-ия ден от началото на руската инвазия: Украйна ще победи във войната

"Победата ще бъде наша", каза украинският президент Володимир Зеленски в кратко видеообръщение, разпространено днес в Инстаграм, на 100-ия ден от началото на руската инвазия в Украйна.

Прочети още...
14:48 | 03 юни 2022

Путин се е вкопчил в някакво подобие на нормалност, докато войната му продължава

Сто дни след началото на войната, която руският президент Владимир Путин отказва да нарича с истинското ѝ име, той се стреми да създава впечатление, че нищо не се е променило и животът си върви постарому, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Прочети още...
14:31 | 03 юни 2022

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като възможен геноцид

Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията за насилствено депортиране на деца в Русия след началото на инвазията, като се опитват да съставят обвинителен акт за геноцид, заяви в интервю за Ройтерс главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. 

Прочети още...
14:26 | 03 юни 2022

Рамзан Кадиров и Сергей Шойгу обсъдиха войната в Украйна

Руският военен министър Сергей Шойгу и лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обсъдиха мерки, които да доведат до по-добри резултати на войната в Украйна.

Прочети още...
14:18 | 03 юни 2022

Русия се притесни от ремилитаризацията на Германия

Увеличените военни разходи на Германия означават, че страната се ремилитаризира и това ще увеличи рисковете за сигурността. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

Прочети още...
13:32 | 03 юни 2022

ЕС въведе частично ембарго върху руския петрол и одобри отсрочка за България

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия, предаде БТА. Това стана ясно от одобрените снощи документи, предвиждащи нови санкции за Москва заради войната в Украйна. 

Прочети още...
13:00 | 03 юни 2022

Медведев: Целта на Русия не е да спечели войната

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО представлява по-малка заплаха за Русия, за разлика от членството на Украйна в Алианса. Това сподели в интервю за Ал Джазира заместник-председателя на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Прочети още...
12:51 | 03 юни 2022

Пентагонът призна: Водим кибератаки в подкрепа на Украйна

За пръв път от началото на войната срещу Украйна САЩ признаха, че служители на Пентагона извършват кибератаки в подкрепа на страната-жертва на руската агресия, предаде Скайнюз.

Прочети още...
12:15 | 03 юни 2022

Аламанов: "Газпром" не спира газа на България, а на всички, които не клекнат пред диктатора

Основателят и управляващ директор на SiteMedia Consultancy и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации Любомир Аламанов коментира в профила си във "Фейсбук" създалите си истерии около спирането на руския газ за България.

Прочети още...
11:46 | 03 юни 2022

Теориите за Путин: Болен ли е от рак, Паркинсон или е заменен от двойник?

През последните седмици в световното медийно пространство и социалните мрежи витаят слухове за здравословното състояние на Владимир Путин. Непотвърдени съобщения твърдят, че руският президент има рак или Паркинсон, или пък, че той е оцелял след опит за преврат… дори и че е мъртъв и е заменен от двойник, пише „Гардиън“, цитиран от Би Ти Ви.

Прочети още...
11:16 | 03 юни 2022

Британското военно разузнаване: Русия не е постигнала нито една от своите първоначални стратегически цели в Украйна

Британското военно разузнаване заяви каза днес, че 100 дни след началото на инвазията си в Украйна Русия не е постигнала нито една от своите първоначални стратегически цели, а именно - да превземе столицата Киев и другите центрове на властта в съседната страна.

Прочети още...
08:41 | 03 юни 2022

Зам.-министър на отбраната: Ако Русия не спре агресията, конфликтът може да стане глобален

Бях в бежанския център в Сарфово. Това, което се вижда там са малки деца, които се смеят и тичат. Възрастни хора, които чакат, за да получат храна. Без да знаят дали техните жилища са разрушени. От другата страна са българите, които помагат, настаняват хората. Всички българи работят украинските бежанци да се чувстват добре. Това заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Прочети още...
08:05 | 03 юни 2022

Зеленски: Ситуацията в Донбас не се промени значително през последните 24 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на въоръжените сили на страната в боевете срещу руската армия и сепаратистите за контрол върху източния град Северодонецк, предаде Ройтерс.

Прочети още...
07:49 | 03 юни 2022

Боршош с инициатива за отбелязяне 100-те дни от началото на войната в Украйна

100-метрово синьо платно поставиха на столичния площад „Славейков”. С този жест заместник-кметът на София Мирослав Боршов планира да бъдат отбелязани 100-те дни от началото на войната в Украйна.

Прочети още...
06:42 | 03 юни 2022

САЩ ще търсят отговорност от Русия за военни престъпления в Украйна

САЩ и съюзниците им обещават да държат Русия отговорна за престъпления, извършени от нейните сили откакто нахлуха в Украйна на 24 февруари, обяви американският зам.-държавен секретар Узра Зея на заседания на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
06:35 | 03 юни 2022

По-голямата част от украинския град Лисичанск е разрушена

Около 60 процента от инфраструктурата и жилищните сгради в Лисичанск – един от последните два града в Източна Украйна, които още са под частичен украински контрол, са били разрушени при атаки, каза вчера служител на местната власт, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
06:31 | 03 юни 2022

Украинският ядрен оператор отрече информацията, за възможно изключване на АЕЦ "Запорожие"

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" отрече днес, че може да изключи голяма атомна електроцентрала, която се намира на окупирана от Русия територия, ако загуби контрол върху операциите в нея, предаде Ройтерс.

Novini.bg
5207 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2022.06.03 | 22:27

27
ZОМБИТАТА МРАТ В УКРАЙНА

2022.06.03 | 22:14

26
ZОМБИТАТА МРАТ В УКРАЙНА

2022.06.03 | 22:12

25
ZОМБИТАТА МРАТ В УКРАЙНА

2022.06.03 | 16:55

11
Аз съм за НАТО , ЕС ,Кирил Петков и Украина

2022.06.03 | 21:53

24
Заминавай за фронта. Руснаците ще те вразумят.
МАДАР ФАКАР

2022.06.03 | 21:25

23
РАШКА !!
bg tr

2022.06.03 | 18:02

13
huya mi şi pobedi
TE IBA

2022.06.03 | 21:24

22
FOSTATA
bg tr

2022.06.03 | 18:03

14
huya mi şi pobedi
TE IBA

2022.06.03 | 21:23

21
FOSTATA
Rusia

2022.06.03 | 19:14

15
Ще победи като има кой да им плаща, иначе със гол гъз на война тръгна наркомана
ЕБИСИ

2022.06.03 | 21:23

20
МАЙКАТА УШАНКА !
РОССИЯ КАПУТ

2022.06.03 | 21:21

19
ПУТКИН – НАХУЙ !!!
Мемед

2022.06.03 | 19:30

16
Тоя Червнски или е адски тъп или е на силна дрога.
МАРШ БЕ

2022.06.03 | 21:20

18
МАНГАЛ

2022.06.03 | 14:32

9
САЩ е фалирала......
МАРШ БЕ

2022.06.03 | 21:20

17
ДЕБИЛ !

2022.06.03 | 15:32

10
Jako e falirala

Добави коментар

Водещи новини