ДЕН 18 НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА: US журналист загина в Украйна, Русия нанесе нови удари, загинаха 180 души

  • 13 март 2022 19:45

  • 15483
  • 38
ДЕН 18 НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА: US журналист загина в Украйна, Русия нанесе нови удари, загинаха 180 души
© Novini.bg

Последвайте канала на

20:23 | 13 март 2022

Журналисти грабнаха автомати, за да защитят Киев

Павел и Юрий са журналисти, които грабнаха автоматите, за да пазят живота. 

Юрий Мацарски е роден в Харков, преди войната се е занимавал с журналистика повече от 20 години. От 17 дни е войник. Павел Казарин е родом от Крим, съобщава Нова телевизия.

"След окупацията на Крим се преместих в Киев. Работил съм за няколко украински телевизионни канала", казва и Павел.

Прочети още...
20:05 | 13 март 2022

Русия: Нанесохме удари по военен учебен полигон в Яворов, убитите са до 180

Русия заяви, че е нанесла удар по военен учебен полигон в украинския град Яворов, като добави, че при удара са били убити до 180 чуждестранни наемници и са били унищожени голям брой оръжия, доставени от други страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви на пресконференция, че Москва ще продължи да нанася удари по лицата, които той определи като чуждестранни наемници.

По-рано ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки заяви, че при удара в Яворов са били убити 35 души и ранени 134.

Прочети още...
19:40 | 13 март 2022

Над 2100 жители на Мариупол са загинали от началото на офанзивата

Над 2100 жители на южния украински пристанищен град Мариупол са загинали от началото на руската офанзивата, заяви кметството, цитирано от Франс прес.

"Окупаторите удрят цинично и целенасочено жилищни сгради, гъсто населени райони, унищожават детски болници и градска инфраструктура. До днес при руските нападения са загинали 2187 жители на Мариупол", се казва в изявление на кметството в Телеграм. "За 24 часа станахме свидетели на 22 обстрела на мирен град. Около 100 бомби вече бяха хвърлени над Мариупол", добавят местните власти.

Прочети още...
19:00 | 13 март 2022

Хърватия разполага американски комплекс “Пейтриът”?

Делегация на хърватското министерство на отбраната ще посети Вашингтон идната седмица, за да поиска временно разполагане на ракетно-зенитен комплекс "Пейтриът" в Хърватия, пише хърватският „Ютарни лист“, като се позовава на неофициални източници.

Изданието е попитало в четвъртък министъра на отбраната Марио Баножич дали Хърватия обсъжда помощ за въздушната си защита със своите съюзници и той отговорил, че въпросът ще бъде поставен следващата седмица във Вашингтон. Източникът казва, че "Пейтриът" също ще бъде в списъка на обсъжданите теми.

Прочети още...
18:40 | 13 март 2022

Антируски протест имаше в Херсон

В южния украински град Херсон се състоя голям протест срещу окупацията му от руските сили, съобщават местни медии, цитирани от Франс прес.

Снимки, публикувани от регионалния новинарски сайт Суспилне, показват стотици хора, които протестират на Площада на свободата, близо до кино "Украйна", като развяват много синьо-жълти знамена.

На видеозаписи, публикувани в друг местен сайт - "Украинска правда", се чува, че събралите се скандират: "Вървете си у дома", "Идете си у дома, докато сте още живи" и "Херсон е Украйна". На кадрите се вижда, че близо до протестиращите има бронирани машини и военни, които обаче не се намесват, съобщава БТА.

Прочети още...
18:12 | 13 март 2022

Британското разузнаване: Руски сили настъпват към Одеса

По данни на британското разузнаване руските воъръжени сили предприемат масова офанзива в много части на Украйна, която включва и настъпление на войски от Крим на запад към Одеса. Полският президент Анджей Дуда заяви в Лондон, че ако Русия използва химически оръжия, това може да накара НАТО да преосмисли позицията си за ненамеса. 

Интензивни атаки срещу Мариупол, боеве в предградията на столицата Киев, обстрел на летището дори в западния град Ивано-Франковск, това е само част от днешната сводка на британското министерство на отбраната, което цитира разузнаването. Забелязано е също голямо предвижване на войски от Крим, които се опитват да обградят град Миколаев в рамките на настъплението им на запад към пристанището Одеса, предаде БНР.

 
Прочети още...
17:06 | 13 март 2022

Има напредък в преговорите между Русия и Украйна

Украинският преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк заяви във видеозапис, че в преговорите с Русия в следващите дни може да бъде постигнат напредък, тъй като руската страна е станала по-конструктивна, предаде БНР. 

Руският преговарящ Леонид Слуцки посочи, че в близките дни напредъкът може да доведе до съвместна позиция на двете делегеци, а скоро може да се стигне до чернови на споразумения. По думите му има "сериозен напредък" в сравнение с началото на разговорите. 

Прочети още...
16:39 | 13 март 2022

Американски журналист загина в Украйна, друг е ранен в северозападно предградие на Киев

В Украйна днес е загинал изтъкнатият американски журналист и автор на документални филми Брент Рено, съобщи американският вестник "Ню Йорк таймс". Изданието цитира украинското вътрешно министерство, но уточнява, че известният журналист не е работел за него, каквато информация се появи.

Според украинските власти Рено е загинал в Ирпин, едно от предградията на украинската столица, което в последните дни е усилено обстрелвано от руските сили.

Прочети още...
16:24 | 13 март 2022

Удариха манастир в Източна Украйна, 30 души са ранени

Трийсетина души бяха ранени при удари по голям манастир в района на източната украинска Донецка област тази нощ, съобщава БТА, като се позова на генералната прокуратура на Украйна.

Близо 1000 души са намерили убежище в Святогорския манастир.

По-рано представител на украинските власти в Донецка област, част от която е окупирана от проруски сепаратисти, каза, че един човек е бил убит, а друг - ранен, при обстрел на влак, който евакуирал хора към западния град Лвов.

Прочети още...
16:08 | 13 март 2022

Зеленски: 67 цивилни бяха погребани в масов гроб в Буча

Близо 125 хиляди души са били евакуирани по хуманитарни коридори от райони в Украйна, където се водят военни действия, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от БТА.

"Днес ключовата задача е Мариупол", подчерта Зеленски във видеообръщение. Той добави, че конвой с хуманитарни доставки е само на около 80 километра от обсадения от руските сили югоизточен украински пристанищен град, където са блокирани над 400 хиляди души.

Прочети още...
14:25 | 13 март 2022

Анджей Дуда: Използването на химически оръжия от Путин би дало зелена светлина на НАТО

Полският президент Анджей Дуда заяви, че НАТО ще преразгледа позицията си за ненамеса в конфликта в Украйна, ако Русия използва химическо оръжие.

"Използването на оръжия за масово унищожение ще промени всички правила на играта", каза Дуда. Той предупреди, че заплахата ще надвисне не само над Европа, но и над целия свят и НАТО ще трябва да направи нещо по въпроса.

Прочети още...
14:15 | 13 март 2022

Киев: Сърбия прави пари от пролятата украинска кръв

Украйна обвини властите в Сърбия, че правят бизнес от пролятата украинска кръв вследствие на руската агресия.

"Сръбската авиокомпания "Air Serbia" удвои полетите си до Москва през последните дни в момент, когато всички европейски авиопревозвачи въведоха санкции срещу Москва и когато Европейския съюз затвори небето си за всички руски самолети", заяви украинският заместник-министър на външните работи Емине Джепар.

 
Прочети още...
13:32 | 13 март 2022

Девет души са били убити при бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев

Девет души са били убити при руски бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев, близо до Одеса, съобщи днес губернаторът на Одеска област Виталий Ким, цитиран от Франс прес.

Прочети още...
13:01 | 13 март 2022

МВнР препоръчва българите незабавно да се евакуират от Украйна с влак

Във връзка със силно влошената обстановка в Украйна и осигурените зелени коридори за напускане на гражданското население на страната от Министерството на външните работи призовават абсолютно всички български граждани и членове на техните семейства да използват осигурените евакуационни влакове от жп гарите на територията на Украйна.

Прочети още...
11:50 | 13 март 2022

При въздушния удар срещу военна база близо до Лвов са убити девет души

При руски въздушен удар срещу военна база близо до град Лвов в Западна Украйна са убити девет и ранени 57 души, съобщиха военното управление в Лвовска област и кметът на града Андрий Садови, цитирани от световните агенции.

Прочети още...
11:22 | 13 март 2022

Автобус с бежанци от Украйна се преобърна в Италия, има загинал

Автобус с около 50 бежанци от Украйна се е преобърнал на магистрала в Северна Италия, при което е загинал един пътник. Няколко души са ранени, но никой от тях не е пострадал сериозно, съобщи италианското държавно радио, цитирано от АП.

Прочети още...
10:50 | 13 март 2022

Газпром съобщи, че продължава газовите доставки през Украйна в същия обем

Газпром продължава доставките на газ за Европа през Украйна в същия обем, съобщи говорителят на руската държавна газова компания Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Прочети още...
10:41 | 13 март 2022

Руски въздушен удар е извършен срещу военна база в Яворов

Руските сили нанесоха въздушен удар срещу военна база край Яворов в Западна Украйна, близо до полската граница, съобщи днес военното управление във Лвовска област, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Прочети още...
10:20 | 13 март 2022

Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск от тотална война

Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война. На този етап не виждам такава заплаха. Нямаме и основания да се притесняваме от разрушения или взрив, подобен на чернобилския. Това коментира в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. 

Прочети още...
09:56 | 13 март 2022

Борислав Сандов: Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов смята, че би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност.

Прочети още...
08:48 | 13 март 2022

Назначиха нов кмет на контролирания от Русия Мелитопол

Областната администрация на Запорожие съобщи, че в украинския град Мелитопол, който е под руски военен контрол, е назначен нов кмет, съобщава CNN.

Прочети още...
08:20 | 13 март 2022

Зеленски разговаря с израелския премиер

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря по телефона с израелския премиер Нафтали Бенет. Двамата са обсъдили перспективите пред преговорите за слагане на край на конфликта с Русия, предадоха световните агенции.

Прочети още...
07:59 | 13 март 2022

Украинска медия съобщи за ракетна атака срещу град Лвов

Град Лвов в Западна Украйна е бил разтърсен от няколко експлозии днес, съобщи местна медия, цитирана от ДПА.

Прочети още...
06:32 | 13 март 2022

Около 13 000 души са били евакуирани вчера от редица украински градове

Около 13 000 души са били евакуирани днес от редица украински градове, заяви украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, предаде Ройтерс.

Прочети още...
06:31 | 13 март 2022

Италия е наложила запор на яхта за 530 млн.€, принадлежаща на руски олигарх

Италианските власти обявиха, че са наложили запор на яхта на стойност 530 милиона евро, принадлежаща на руския олигарх Андрей Мелниченко, който е обект на санкции на Европейския съюз заради инвазията на Украйна, предадоха световните агенции.

Прочети още...
06:20 | 13 март 2022

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон, град, който се намира близо до Крим, върху който те поеха контрол на 3 март. Това твърдят няколко украински представители, предаде Франс прес.

Прочети още...
06:11 | 13 март 2022

Хуманитарната ситуация в Украйна бързо се влошавa

Хуманитарната ситуация в Украйна продължава бързо се влошава, каза днес висш руски военен и обвини за това действията на украинските сили, предаде Ройтерс.

Novini.bg
15483 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
Давайте руски герои!

2022.03.14 | 05:55

38
Бандеровец върху фашист да не остане!

2022.03.13 | 20:05

27
Лъжите на Русия отново иска да оправдае използване на химически оръжия ..вън руските окупатори от Украйна
Баце

2022.03.14 | 05:53

37
Химическо оръжие е нужно за пичите въшки на майка ти ...
Питане

2022.03.14 | 01:28

31
Всички наши съседи - Румъния, Сърбия, Гърция и Турция имат противоракетни системи. Ето, сега и Хърватия ще се сдобие с такава. Защо само България няма противоракетна защита ?
Смешник

2022.03.14 | 05:51

36
И от кой да се пазим, а? При това не са противоракетни, а ракетни!
Един кравар е малко!

2022.03.14 | 05:49

35
Но е добро начало!

2022.03.14 | 01:58

34
18-20 годишните руски войничета предпочитат да се предават в плен, вместо да ги застрелят. Умни деца, животът е пред тях. Идиотите, дето ги командват от бункерите – те да вървят да се бият ! Поне да наторят земята, ако за нищо полезно не стават !

2022.03.14 | 01:57

33
18-20 годишните руски войничета предпочитат да се предават в плен, вместо да ги застрелят. Умни деца, животът е пред тях. Идиотите, дето ги командват от бункерите – те да вървят да се бият ! Поне да наторят земята, ако за нищо полезно не стават !

2022.03.14 | 01:55

32
18-20 годишните руски войничета предпочитат да се предават в плен, вместо да ги застрелят. Умни деца, животът е пред тях. Идиотите, дето ги командват от бункерите – те да вървят да се бият ! Поне да наторят земята, ако за нищо полезно не стават !

2022.03.13 | 23:33

30
хахаха най голямата армия в еврогейско и путлера я направи смешна с 200-300 ръждясали танка Т-72 от миналия век,даже и не напира да ги превзема а те се изпотрепаха,ако сега се изтегли тея ша продължат да се трепат още месец и ще пишат кви славни победи имат.
.......

2022.03.13 | 22:30

29
Мачкай Путин...И да не пропуснеш блядовете Кличко...Нека повисят на центъра на Киев

2022.03.13 | 19:54

21
Няколко раптора над Раша и всичко приключва с тази циганска държава
Тенев

2022.03.13 | 20:24

28
Възможно ли е да си толкова прост?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини